7 λάθος λόγοι για να κάνεις παιδί

Παιδί; Ξανά σκέψου το!
Παιδί; Ξανά σκέψου το!

Εδώ και μέρες διαβάζω συνεχώς στο διαδίκτυο άρθρα για τη μητρότητα/γονεϊκότητα. Το περίεργο είναι ότι τα άρθρα που διαβάζω το τελευταίο διάστημα δεν εκθειάζουν – όπως συνήθως – το συναίσθημα του να είσαι γονιός και τη μοναδική εμπειρία του να μεγαλώνεις παιδιά. Όλo και περισσότερα άρθρα γράφονται για το δικαίωμα της γυναίκας – και του άντρα φυσικά – στο να μην αποκτήσουν ποτέ παιδιά.

Η δική μου γνώμη πάντα – για έναν περίεργο λόγο – ήταν ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Πάντα θεωρούσα ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, δεν έχουν ίδιες ικανότητες, ούτε ίδιες ανάγκες ή γούστα. Άλλα φαγητά μου αρέσουν εμένα, άλλα στον αδερφό μου. Άλλη μουσική ακούω εγώ, άλλη η ξαδέρφη μου. Άλλο επάγγελμά ήθελα να κάνω εγώ και άλλα οι υπόλοιποι συμμαθητές μου. Άρα λογικό δεν είναι κάποιος να θέλει να κάνει παιδί και κάποιος άλλος να μη θέλει; Όχι, όπως καταλαβαίνω μέχρι σήμερα. Για κάποιους το να μη θες να κάνεις παιδί είναι ο ύψιστος παραλογισμός!

Έτσι κάθισα και σκέφτηκα το ακριβώς αντίθετο. Ποιοι είναι οι παράλογοι, οι λάθος λόγοι για να θέλει κάποιος να αποκτήσει παιδί. Γιατί ας μη γελιόμαστε: ελάχιστοι άνθρωποι γύρω μας κάνανε παιδί και υποψιάζονταν έστω και λίγο το που πάνε να μπλέξουν. Γιατί αν το παιδί είναι «δώρο Θεού» και «νόημα της ζωής» όπως λένε μερικοί, είναι ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη. Ίσως η μεγαλύτερη όλων. Κι αν αναλογιστώ ότι η πλειονότητα των ανθρώπων γύρω μου είναι το λιγότερο ανεύθυνοι, τότε υποψιάζομαι και τι ακριβώς σκεφτόντουσαν πριν αποκτήσουν τα παιδιά τους.

Κατέληξα στους λόγους που ήξερα εδώ και χρόνια ότι επικαλούνται πολλοί άνθρωποι για να τεκνοποιήσουν. Το δυστύχημα είναι ότι οι λόγοι μοιάζουν να πληθαίνουν όσο περνάνε τα χρόνια, αντί να μειώνονται. Εκεί που ελπίζω ότι οι άνθρωποι σιγά-σιγά απελευθερώνονται από ενοχές/κόμπλεξ/ταμπού/ ψυχαναγκασμούς/προκαταλήψεις, τότε είναι που βλέπω ανθρώπους με μοντέρνα ρούχα και σημαντικές δουλειές να πεθαίνουν από την πίεση που τους ασκεί η μικροαστική τους συνείδηση. Δυστυχώς οι άνθρωποι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να κάνουν παιδιά όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή πιστεύουν ότι έτσι πρέπει. Και σαν να μην φτάνει η καταπίεση που επιβάλλουν στον εαυτό τους θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να καταπιέσουν και τους άλλους να κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν αυτοί. Έτσι αν κάποτε τολμήσει κάποιος να τους πει ότι δε θέλει ή δεν έτυχε να κάνει παιδί, εκείνοι θα τον κοιτάξουν υποτιμητικά θεωρώντας πραγματικά άτυχο ή «παράξενο» τον άτεκνο άνθρωπο που έχουν απέναντι τους. Γιατί οι άνθρωποι που δε θέλουν να κάνουν συνειδητά παιδί δεν είναι φυσιολογικοί,  κατά τη γνώμη τους. Φυσιολογικοί είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν παιδιά ό,τι κι αν γίνει, ακόμη κι αν χρειαστεί να νιώσουν κάποια στιγμή απόλυτα δυστυχισμένοι.

Μα αλήθεια, ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να θέλει κάποιος «αναγκαστικά» να κάνει παιδί;

  1.  Θεωρεί ότι βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και αν δεν κάνει παιδί τώρα, μετά δε θα μπορεί. Κοινώς νιώθει ότι πρέπει να προλάβει να κάνει παιδί: Μόνο που η απόκτηση παιδιού δεν είναι αγώνας, ούτε ραντεβού στο οποίο πρέπει να φτάσει κανείς έγκαιρα. Επίσης, δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να κάνει κάποιος παιδί, επειδή δε μπορεί να κριθεί με ακρίβεια (και δεν εννοώ από βιολογικής απόψεως) πότε το ανθρώπινο είδος είναι καλό να τεκνοποιεί. Μπορεί κάποιος να είναι έτοιμος να γίνει γονιός στα είκοσι και ενδέχεται κάποιος άλλος να μην κάνει για γονιός ούτε στα σαράντα του.
  2.    Το ζητάει η μητέρα του: Όπως φαντάζομαι ζητάει διαρκώς να κάνει διάφορα από ποτέ που γεννήθηκε. Αυτό κάνουν οι γονείς. Ζητάνε συνεχώς πράγματα για να καλύψουν δικά τους «κενά» κι απωθημένα. Η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη για ν’ ανοιχτεί τώρα, αλλά τις περισσότερες φορές έτσι είναι. Οι γονείς περιμένουν από τα παιδιά τους να κάνουν αυτό που τους ζήτησαν και μόλις το πάρουν θα πάνε παρακάτω ζητώντας κάτι ακόμη. Και όχι, δε θα ικανοποιηθούν ποτέ, ούτε θα χορτάσουν ποτέ από τα επιτεύγματα των παιδιών τους. Γι’ αυτό το κάθε τέκνο πριν κάνει τα δικά του τέκνα ας σκεφτεί αν αυτό είναι δικιά του επιθυμία ή της μαμάς. Και όπως δε θα γίνει κάποιος γιατρός ή δικηγόρος επειδή η μαμά το ζήτησε, ας μην κάνει επίσης παιδί, επειδή η μαμά θα «πεθάνει» από τον καημό της αν δε δει εγγόνι.
  3.    Όλοι οι φίλοι έχουν κάνει τη δική τους οικογένεια: Και τι σημαίνει αυτό; Οι φίλοι μαζί αλλάζουν τις πάνες ή μαζί θηλάζουν ή μαζί θα το πηγαίνουν σχολείο το παιδί; Άλλο να νιώθει κάποιος στοργικά για τα παιδιά φίλων του κι άλλο να επηρεαστεί τόσο που να πάει να κάνει δικό του. Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος να κάνει bungee jumping και ο υψοφοβικός κολλητός του να θεωρεί ότι είναι πολύ κουλ το bungee jumping και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κι αυτός ανεξαρτήτως αν μπορεί ή αντέχει. Κι επειδή όπως λένε πολλοί ψυχολόγοι, το παιδί είναι ένα «τατουάζ στη μούρη», ας σκεφτεί ο καθένας μας αν θέλει ένα τατουάζ στη δική του μούρη, άσχετα με το αν οι φίλοι του «χτύπησαν» ήδη τατουάζ στη δικιά τους μούρη.
  4.    Δεν θ’ αντέξει μετά την κοινωνική «κατακραυγή»: Από τους χειρότερους λόγους για να κάνει κάποιος παιδί. Η κοινωνία το μόνο που κάνει είναι να κατακρίνει τους πάντες και τα πάντα. Δεν το ‘χετε παρατηρήσει; Όλοι αυτό κάνουμε. Ξεχνάμε εμάς και κρίνουμε τους άλλους. Αναπόφευκτα, είναι ο τρόπος ζωής μας, καθώς είπε ο Αριστοτέλης «ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικόν». Άρα σαν είδος δύσκολα ν’ αλλάξουμε. Ζούμε σε κοινωνικές ομάδες και σχολιάζουμε μονίμως τις άλλες κοινωνικές ομάδες, θεωρώντας τη δικιά μας πάντα ως την καλύτερη. Για παράδειγμα: Έχω παιδιά και θεωρώ ότι οι οικογενειάρχες είναι το «σωστό» είδος ανθρώπου. Ή είμαι λευκός και θεωρώ ότι οι μαύροι είναι οι «κακοί» ή οι «περίεργοι». Κι αυτό δε σταματάει ποτέ. Άσε που δεν υπάρχει μόνο στον άνθρωπο. Μέχρι και τους πιθήκους βρήκαν τάσεις για κουτσομπολιό και κριτική άλλων πιθήκων! Οπότε κρίμα δεν είναι κάποιος να κάνει παιδί επειδή πιστεύει θα σταματήσει τους άλλους από το «να μιλάνε γι’ αυτόν»; Μα και παιδί να κάνει πάλι γι’ αυτόν θα μιλάνε αλλά με άλλο τρόπο πλέον (π.χ. είναι ή δεν είναι καλός γονιός). Αν λοιπόν κάποιος σκέφτεται να κάνει παιδί γιατί θέλει να διαφυλάξει το γόητρο του (μην τον πουν «γεροντοπαλίκαρο» ή «γεροντοκόρη» ή «άτεκνο/η») ας διαβάσει λίγο Κοινωνική Ψυχολογία και θα του περάσει. Όχι τίποτε άλλο, αλλά κρίμα το παιδί μετά!
  5.  Αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου: Τόσο αφελές και γενικό που καταντά εμετικό πια! Αν όλοι οι άνθρωποι πρέπει να καταλήξουν πάνω από μια κούνια να νανουρίζουν μωρά, τότε τι να πω… τόση πρωτοτυπία πια το ανθρώπινο είδος;!;!; Και τόσες κατηγορίες ανθρώπων που ίσως να μην κάνουν παιδιά (LGBT, άτομα με προβλήματα υπογονιμότητας, άτομα με νοητική υστέρηση, άτομα με ψυχικές διαταραχές κ.λ.π.) τι είναι; Μη φυσιολογικοί ή ανήκουν σε άλλο είδος, πέραν του ανθρώπινου; Άσε που πάντα με εκνεύριζε και η έκφραση «ο προορισμός του ανθρώπου». Εμένα οι επόμενοι προορισμοί μου είναι η Βραζιλία που θα κάτσω ένα μήνα και η Αργεντινή που θέλω να κάτσω μισό χρόνο! Ας έλθει κάποιος να με πείσει ότι υπάρχει πιο συναρπαστικός προορισμός από αυτούς!
  6.  Η ζωή δεν είναι «ολοκληρωμένη» χωρίς παιδιά: Επίσης η ζωή είναι λιγότερο περίπλοκη, άβολη, κουραστική και αγχωτική χωρίς παιδιά, αλλά αυτό πως τυχαίνει και δε το αναφέρει ποτέ κανένας ανοιχτά! Ειδικά οι γονείς! Κι επειδή, δόξα το Θεό, μέχρι τώρα πρόλαβα και συνάντησα αρκετούς ανθρώπους που διόλου ολοκληρωμένοι δε νιώθανε έχοντας γίνει γονείς, έψαξα και βρήκα την αλήθεια αλλού: Το παιδί δίνει νόημα στη ζωή μας, αλλά ο άνθρωπος που δεν ένιωθε καλά με τον εαυτό του και ολοκληρωμένος πριν το παιδί, δε θα νιώσει σίγουρα καλύτερα και ολοκληρωμένος μετά το παιδί. Απλά θα τσακίσει περισσότερο τον εαυτό του και το παιδί!
  7.    Το θέλει το έτερον ήμισυ, οπότε ο άλλος σύντροφος δέχεται να κάνει παιδί για να μην τον/την χάσει: Είπαμε ότι οι σχέσεις θέλουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς αλλά όχι κι έτσι! Επίσης το σύνδρομο «Είμαι ο Ιησούς Χριστός και θυσιάζομαι για ‘σένα» πρέπει να εκλείψει επιτέλους από τις ανθρώπινες σχέσεις. Πάνε και 2.000 χρόνια πια, μπήκαμε και στην εποχή του Υδροχόου, έλεος, φτάνει! Παιδί κάνει κάποιος επειδή νιώθει έτοιμος ΚΑΙ ο ίδιος να γίνει γονιός. Εκτός αν έχει αποφασίσει να «χαρίσει» στον άλλον ένα παιδί και μετά ν’ αποχωρήσει (κάτι σα δωρεά σπέρματος/ωαρίου αλλά παρακάμπτοντας τον γιατρό). Διαφορετικά, θα μετανιώνει μια ζωή που «προχώρησε» χωρίς πραγματικά να θέλει να προχωρήσει και θα κατηγορεί τον άλλο σύντροφο για τη δική του απόφαση. Κι όπως λέω πάντα: υπάρχουν πολλών ειδών κακοί ερωτικοί συνδυασμοί. Ο χειρότερος όλων είναι ένα ζευγάρι που αποτελείται από έναν άνθρωπο που επιθυμεί διακαώς να γίνει γονιός και από έναν άλλον που δε μπορεί να διανοηθεί πως θα κάνει ποτέ παιδί.

 Υ.Γ. Για το τέλος σας αφήνω να περιηγηθείτε σε κάποια αξιολάτρευτα site που δημιουργήθηκαν για όσους ανθρώπους ανά τον κόσμο δεν επιθυμούν ή δεν προέκυψε να αποκτήσουν παιδιά. Είναι πολύ περισσότεροι από όσοι φανταζόμαστε και διψούν για λίγη ησυχία μακριά από συζητήσεις για παιδιά. Ανακαλύψτε τους!

http://thechildfreelife.com/forum/

http://childfreelivinguk.yuku.com/

http://www.fertilitycommunity.com/fertility/31-childfree-living-life-without-children.html

5 thoughts on “7 λάθος λόγοι για να κάνεις παιδί

  1. Θα έρθω να συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω, το παιδί δεν είναι αυτοκίνητο που πήραν όλοι φίλοι σου θες να πάρεις και εσύ . Ούτε έχεις το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσεις δοκιμάζοντας συστατικά στη συνταγή της ευτυχίας σου!! Όπως δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε γιατροί, αστροναύτες κ.τ.λ. έτσι δεν μπορούμε να γίνουμε και γονείς!!!

    • Αυτό είναι το μεγάλο αστείο της υπόθεσης! Έχω διαβάσει άρθρα στα αγγλικά κι έχω δει αναρίθμητα βίντεο εκπομπών του εξωτερικού για το θέμα. Ψάχνοντας όμως κάτι ανάλογο στα ελληνικά, απογοητεύτηκα με την έλλειψη αντικειμενικότητας και πληροφοριών που υπάρχει. Δυστυχώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να επιτύχουμε την απενοχοποίηση των ανθρώπων που δε θέλουν οικογένεια κι ακόμη περισσότερο δρόμο για να θεωρείται η ατεκνία δικαίωμα και όχι προσωπική αποτυχία. Εδώ οι Αμερικάνοι είδαν κι έπαθαν για να μετατρέψουν τον όρο “child-less” σε “child-free”. Εμείς δε θ’ αργήσουμε μερικές δεκαετίες;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s