5 στόχοι για τη νέα χρονιά

Happy New Year!
Καλή Χρονιά!

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κάθε χρόνο στις παραμονές του νέου έτους κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε – αλλά κατά κάποιο τρόπο και όλης της μέχρι τώρα ζωής τους. Μετά από αυτό τον απολογισμό ο καθένας καταλήγει πόσο ευχαριστημένος ή όχι νιώθει με όσα συνέβησαν και με όσα ο ίδιος έπραξε  μες το προηγούμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιεί τι δεν πήγε καλά και τι θα μπορούσε να είχε πάει καλά. Έτσι ίσως μπει στη διαδικασία να πάρει κάποιες αποφάσεις ή αλλιώς να βάλει κάποιους στόχους που θα ήθελε να πετύχει μες το νέο έτος, προκειμένου να  νιώσει ότι η διαδικασία απολογισμού ήταν γόνιμη, ουσιαστική κι απέφερε αντικειμενικά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι δηλώνουμε τόσο ανακουφισμένοι στην ιδέα ότι θα φύγει το παλιό έτος και ότι θα έρθει το επόμενο καινούριο. Είμαι σίγουρη ότι ανέκαθεν όλα μας τα χρόνια φέρουν καλές και κακές εμπειρίες, δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές. Όμως ενώ ξέρουμε ότι η ζωή έχει και θα έχει πάντα τα πάνω και τα κάτω της, ελπίζουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική, ότι κάτι μαγικά θ’ αλλάξει προς το καλύτερο και ότι τα άσχημα θα περιοριστούν σημαντικά. Ακόμη και οι άνθρωποι που αντικειμενικά δεν είχαν ιδιαίτερα κακές εμπειρίες και νιώθουν καλά για όσα συνέβησαν μες τη χρονιά που φεύγει, εντούτοις δείχνουν να θέλουν να ‘ρθει γρήγορα το επόμενο έτος είτε για να συνεχιστεί η όποια καλοτυχία βιώνουν, είτε γιατί πιστεύουν ότι θα τους έρθουν ακόμη ωραιότερα πράγματα στη ζωή τους. Ανόητες προκαταλήψεις ή απλά η ανάγκη όλων μας να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα – ή χρονιά – αύριο; Εξάλλου πόσο διαφορετική να γίνει η ζωή μας μετά τα μεσάνυχτα σε σχέση με πριν τα μεσάνυχτα;

Προκατάληψη, ανάγκη, ελπίδα ή ανόητη ιδέα, όλοι όμως θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον. Πώς όμως μπορούμε να έχουμε το μέλλον που θέλουμε; Τι πρέπει να κάνουμε ή τι πρέπει ν’ αλλάξουμε εμείς ώστε να βιώσουμε γρηγορότερα όσα ονειρευόμαστε; Μήπως αυτό που μπορούμε ν’ αλλάξουμε είναι το σκεπτικό μας σε σχέση με το τι ευχόμαστε και ζητάμε για κάθε νέα χρονιά; Αν υπήρξαν χρονιές που σκεφτόμασταν έναν μεγάλο έρωτα ή μια καινούρια δουλειά, μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε κάτι πραγματικά πολύτιμο; Μήπως πρέπει να κάνουμε ευχές ώστε ν’ αλλάξει η ζωή μας ριζικά και ουσιαστικά προς το καλύτερο;

Με αυτή τη σκέψη ξεκίνησα να γράφω το τελευταίο άρθρο για το 2013. Θέλησα να γράψω για στόχους που πιστεύω ότι λίγο-πολύ όλοι οι άνθρωποι καλό θα ήταν να θέσουν στη ζωή τους, αν θέλουν να δουν το μέλλον τους να ομορφαίνει ουσιαστικά κι αν θέλουν να δουν τους εαυτούς τους ειλικρινά πιο ευτυχισμένους. Οι στόχοι που μπορούμε να βάλουμε και να πετύχουμε αργά και σταδιακά ξεκινώντας από τη νέα χρονιά είναι:

1.      Ας νιώσουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και όσα μας περιβάλλουν: Όσο περισσότερο ευγνώμονες είμαστε για όσα έχουμε και  για όσα μας συμβαίνουν, τόσο πιο γεμάτη θα είναι η ζωή μας και τόσο πιο λίγα θα ζητάμε. Όσο πιο λίγα ζητάμε, τόσο λιγότερη ματαίωση και εξάρτηση από την επιτυχία και τις κατακτήσεις μας θα νιώθουμε.

2.      Ας μην περιμένουμε ότι οι άλλοι θα καλυτερεύσουν/αλλάξουν: Όσο περιμένουμε την αλλαγή/βελτίωση  των γύρω μας αναβάλλουμε τη δική μας αλλαγή/καλυτέρευση. Ίσως αν αλλάξουμε εμείς, ν’ αρχίσουν «μαγικά» ν’ αλλάζουν και οι άλλοι γύρω μας. Ή όπως είχα διαβάσει σ’ ένα βιβλίο κάποτε: «Δε μπορώ ν’ αλλάξω τον κόσμο, αλλά μπορώ ν’ αλλάξω ένα μικρό κομματάκι αυτού του κόσμου: εμένα. Κι αν αλλάξω εγώ, δεν αλλάζει αυτόματα κι ο κόσμος αφού εγώ είμαι κομμάτι του;».

3.      Ας μη ζητάμε συνέχεια περισσότερη αγάπη/σεβασμό/κατανόηση από τους άλλους: Να τα διεκδικείτε αλλά πρώτα να είστε σίγουροι ότι διαθέτετε εσείς οι ίδιοι αρκετό αυτοσεβασμό κι αυτοπεποίθηση. Αν αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας, τότε το ίδιο θα νιώθουν και οι υπόλοιποι για εσάς. Επίσης, μην περιμένετε τα πάντα από τους άλλους. Πλησιάστε τους ανθρώπους γύρω σας, νοιαστείτε πρώτοι, ρωτήστε τους αν είναι καλά και δώστε τους τη στήριξη που χρειάζονται. Επίσης, εκφράστε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, γιατί κανένας δεν οφείλει να έχει μαντικές ικανότητες!

4.      Ας κάνουμε λογικές και θετικές σκέψεις: Κόντρα στο αρνητικό, καθολικό συναίσθημα που πηγάζει από τις τηλεοράσεις, από συζητήσεις γύρω μας, από την προσωπική δυστυχία του διπλανού μας, εμείς ας συνεχίσουμε να χαμογελάμε σκεπτόμενοι ότι τα πράγματα δε μπορούν να πηγαίνουν συνέχεια άσχημα. Θα έρθουν και καλές μέρες.

5.      Ας δεχόμαστε τις αλλαγές ως αναπόφευκτο αλλά και καλό κομμάτι της ζωής μας: Σύμφωνοι ότι οι περισσότερες αλλαγές δεν είναι εύκολες, αλλά συχνά είναι για καλό. Προσφέρουν ανανέωση, βελτίωση, νέες ευκαιρίες. Αλλά δε χρειάζονται υπερβολές, όλα με μέτρο. Όσο κακό μας κάνει η άρνηση μας ν’ αλλάξουμε, άλλο τόσο κακό μας κάνει η απουσία σταθερών παραμέτρων στη ζωή μας.

 Αυτά από ‘μένα για φέτος, θα τα πούμε πλέον το 2014.

Σας εύχομαι μια νέα, ενδιαφέρουσα, δημιουργική χρονιά. Μετά την υγεία και την αγάπη, να έχετε ουσιαστική επικοινωνία και αλληλοκατανόηση με τους γύρω σας ώστε να χτίσετε (ή να αναδομήσετε) σωστά τις σχέσεις σας.

Καλή Πρωτοχρονιά και χαρούμενο νέο έτος!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s