Ενσυναίσθηση VS Συμπάθεια

Η “ενσυναίσθηση” είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται από λίγους και μόλις τα τελευταία χρόνια. Πολλοί δεν τη γνωρίζουν καν και κάποιοι άλλοι τη χρησιμοποιούν λάθος ή ίσως τη μπερδεύουν με λέξεις όπως “συναίσθηση”, “διαίσθηση” κ.ά. Ίσως η πιο κοντινή της, συνώνυμη λέξη είναι η “συμπάθεια” αλλά και πάλι η σημασία της διαφέρει αρκετά από τη σημασία του όρου “συμπάθεια”.

Λέμε ότι “συμπαθούμε” κάποιον όταν νιώθουμε “θετική στάση ή ενδιαφέρον για κάποιον”. Η συμπάθεια δηλαδή είναι ένα θετικό συναίσθημα ή μια θετική συμπεριφορά προς ένα άτομο. Από την άλλη η “ενσυναίσθηση” είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Πρόκειται για “τη βαθιά επικοινωνία με τον άλλον μέσω της συναισθηματικής ταύτισης ή κατανόησης”. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος βιώνει ένα σοβαρό πρόβλημα, τι έχει περισσότερη ανάγκη; Τη συμπάθεια ή την ενσυναίσθηση; Την απάντηση τη δίνει με υπέροχα έξυπνο τρόπο το παρακάτω βιντεάκι.

Η συμπάθεια είναι ένα συναίσθημα θετικό αλλά ρηχό και τυπικό. Δε μας ξεβολεύει, δε μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά ή να νιώσουμε αυτό που νιώθει ο άλλος. Προσπαθούμε απελπισμένα να βρούμε κάτι θετικό να πούμε στον άλλον, επειδή απλά δε θέλουμε να κατανοήσουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Γιατί μόνο η ενσυναίσθηση μας χαρίζει περισσότερη υπομονή και κατανόηση. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση ακούν προσεκτικά, μπαίνουν στο πρόβλημα του άλλου και αντιλαμβάνονται απόλυτα πως νιώθει. Δε νιώθουν επιφανειακά θετικά συναισθήματα για τον άλλον, αλλά βαθιά επικοινωνία και σύνδεση μαζί του. Γι’ αυτό τελικά οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι οι μόνοι που ξέρουν και μπορούν ν’ αγαπάνε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s