Τι “ακούει” κάποιος με διάγνωση σχιζοφρένειας;

"Ακούς φωνές;"
“Ακούς φωνές;”

Κατά καιρούς πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι “ακούει” στο μυαλό του κάποιος που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες και ακόμη περισσότεροι οι μύθοι γύρω από αυτό το ζήτημα  που αντικειμενικά είναι δύσκολο κάποιος που δεν ασχολείται με τον τομέα της ψυχικής υγείας να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου που πάσχει από σχιζοφρένεια.

Συνοπτικά να πούμε ότι κάποιος που έχει διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια μπορεί ν’ ακούει φωνές:

-καταδιωκτικές (τον κυνηγάνε)

-υβριστικού χαρακτήρα (απευθύνονται σ’ αυτόν με υποτιμητικά ή ιδιαίτερα άσχημα λόγια)

-σχολιασμού (τον κρίνουν άσχημα για κάτι)

-προειδοποίησης ή καθοδήγησης (κάποιος τους λέει ότι κινδυνεύουν ή τους δίνει οδηγίες να κάνουν κάτι)

-θρησκευτικού χαρακτήρα (πιστεύουν ότι τους μιλάει ο Θεός ή ακούν κάποιον να τους μιλάει άσχημα για το Θεό)

-απειλητικές (πιστεύουν ότι κάποιος θέλει να τους κάνει κακό π.χ. να τους κλέψει, να τους  δηλητηριάσει ή να κάνει κακό σε άτομα που αγαπούν)

Υπάρχουν επίσης και πολλά άλλα είδη φωνών, ανάλογα με τον ασθενή, το ιστορικό του και τον τύπο σχιζοφρένειας που θα του διαγνωσθεί. Ένα δείγμα για το τι είδους φωνές μπορεί ν’ ακούει κάποιος με διάγνωση σχιζοφρένειας “ανέβηκε” στο διαδίκτυο σε μορφή ηχητικού ντοκουμέντου από μια ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας οι οποίοι θέλησαν να “δώσουν στον ακροατή μια ιδέα για το πως είναι να βιώνει κάποιος την εμπειρία των ακουστικών ψευδαισθήσεων”.

Να επισημανθεί ότι πλέον πολλές είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων οι οποίοι κάποια στιγμή στη ζωή τους ξεκίνησαν “ν’ ακούν” φωνές,  στην πορεία όμως δε διαγνώστηκαν ότι πάσχουν από σχιζοφρένεια. Παλαιότερα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους λαθεμένα χαρακτηρίστηκαν ως “σχιζοφρενείς” εξαιτίας των φωνών που έλεγαν ότι “ακούν”, αλλά στην πορεία η απουσία των υπόλοιπων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας και η κατά τ΄άλλα φυσιολογική τους συμπεριφορά, τους διαχώρισε από τους ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή έρευνα  γι’ αυτή την ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων η οποία απλά “ακούει φωνές”.

Σημείωση: Το παρατηρήσατε; Πουθενά μες το κείμενο δε λέω “στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς”, γιατί για ‘μένα όπως και για πολλούς άλλους επιστήμονες ψυχικής υγείας, οι λέξεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας ψυχικής ασθένειας. Ένας άνθρωπος με σχιζοφρένεια, δεν είναι απλά “σχιζοφρενής”. Η ασθένεια αυτή δεν είναι η ταυτότητα του. Μπορεί να είναι γονιός, σύζυγος, παιδί κάποιου άλλου, συνάδελφος, συναθλητής και οτιδήποτε άλλο. Μέσα σ’ όλα αυτά είναι κι ένας άνθρωπος με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια. Η σχιζοφρένεια δηλαδή δεν είναι όλη του η ζωή!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s