Σχέση με διαφορά ηλικίας (να μείνω ή να φύγω;)

Παίζει ρόλο η διαφορά ηλικίας;
Παίζει ρόλο η διαφορά ηλικίας;

Ένα είδος σχέσης όχι συνηθισμένο αλλά ούτε και σπάνιο είναι η σχέση με διαφορά ηλικίας. Όλοι έχουμε συναντήσει ή θα ‘τυχε να ‘χουμε στο οικείο περιβάλλον μας δυο ανθρώπους οι οποίοι παρά τα χρόνια που τους χωρίζουν είναι μαζί και δείχνουν να περνάνε πραγματικά καλά. Απ’ την άλλη σίγουρα θα ‘χουμε τύχει και περιπτώσεις ζευγαριών τα οποία δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυπταν λόγω της διαφοράς ηλικίας τους και τελικά αποφάσισαν να χωρίσουν. Πριν όμως δούμε για ποιους λόγους ένα ζευγάρι με διαφορά ηλικίας μπορεί να παραμείνει μαζί ή να χωρίσει, ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι εννοούμε με τη φράση «διαφορά ηλικίας». Πότε δυο άνθρωποι έχουν σημαντική διαφορά ηλικίας;

Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε σχεδόν συνομηλίκους (δηλαδή σε ανθρώπους με ένα ή δυο χρόνια διαφορά), αλλά σε ανθρώπους που τους χωρίζουν κάποια χρόνια. Ναι, αλλά πόσα χρόνια; Στα πόσα χρόνια θεωρείται αξιοσημείωτη η διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι; Η αλήθεια είναι, πως δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής απάντηση στο εν λόγω ερώτημα. Μπορούμε βεβαίως να πούμε ότι μια διαφορά ηλικίας 20 ή 25 χρόνων ανάμεσα σε δυο ανθρώπους είναι αρκετή, αλλά η διαφορά 5, 7 ή ακόμα και 10 ετών για κάποιους φαντάζει πολύ μεγάλη και γι’ άλλους όχι ιδιαίτερα. Είναι λοιπόν πρωτίστως υποκειμενικό το ζήτημα της διαφοράς ηλικίας, όπως βεβαίως και κάθε τι τ’ οποίο έχει να κάνει με τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αλλά ακόμη κι αν δεν μπορούμε ακριβώς να προσδιορίσουμε ποια διαφορά ηλικίας είναι λιγότερο ή περισσότερο μεγάλη προκειμένου να ελέγξουμε τη συμβατότητα των δυο συντρόφων, εντούτοις μπορούμε ν’ απαριθμήσουμε τα θετικά και τ’ αρνητικά μιας τέτοιας σχέσης. Έτσι η σχέση θα κριθεί με βάση συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι θα οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το πόσα κεράκια σβήνει κάποιος στην τούρτα του κάθε χρόνο δε μπορεί από μόνο του ν’ αποτελέσει επαρκές στοιχείο για την ταυτότητα του ως σύντροφος σε μια σχέση.

Θετικά σχέσεων με διαφορά ηλικίας

 • Μοίρασμα διαφορετικών εμπειριών: Το πρώτο και βασικό θετικό μιας σχέσης με διαφορά ηλικίας είναι τ’ ότι οι σύντροφοι έχουν διαφορετικού τύπου εμπειρίες να μοιραστούν αλλά και να προσφέρουν  ο ένας τον άλλον. Η διαφορετική ηλικία συνεπάγεται διαφορετικά ενδιαφέροντα, βιώματα, ακόμα και  διαφορετικές απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα. Όλα αυτά μαζί θα κάνουν την σχέση αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και τις συζητήσεις των δυο συντρόφων πραγματικά έντονες και περιεκτικές.
 • Ο μεγαλύτερος σε ηλικία διαθέτει περισσότερη υπομονή: Ή τουλάχιστον αυτό παρατηρείται στις περισσότερες σχέσεις με διαφορά ηλικίας. Ο/η μεγαλύτερος /η σύντροφος λόγω των περισσότερων σε αριθμό και ίσως πιο πολύπλοκων εμπειριών που έχει βιώσει μπορεί να κάνει περισσότερη υπομονή και να δείξει περισσότερη κατανόηση σε κάποια ανώριμη συμπεριφορά του/της  νεότερου/ης συντρόφου του. Ακόμη ο/η μεγαλύτερος/η μπορεί να συμβουλεύσει σωστά τον μικρότερο/η και μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες και τα αδιέξοδα μιας ηλικίας που ήδη έχει περάσει. Η φράση «Τα πέρασα κι εγώ αυτά όταν ήμουν στην ηλικία σου» μπορεί πραγματικά ν’ ανακουφίσει το νεότερο ταίρι της σχέσης έτσι ώστε να μη θεωρεί ότι τα προβλήματα του είναι μοναδικά ή δεν επιλύονται.
 • Ο νεότερος θα φέρει ζωντάνια κι ενέργεια στη σχέση: Αυτό φυσικά δε θέλει και πολλή σκέψη. Όπως ένα νέο αμάξι δεν έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα, έτσι κι ένας νέος άνθρωπος διψά να ζήσει, να μάθει, να γνωρίσει. Βλέπει τον μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο που έχει δίπλα του ως το μέσο και τον οδηγό προκειμένου να «δει» και να βιώσει καινούριες εμπειρίες. Από τη μεριά του ο/η νεότερος/η θα φέρει ζωντάνια, ενέργεια, τρέλα, αυθορμητισμό, παρορμητικότητα κι επιπολαιότητα στη σχέση ξαναθυμίζοντας στον/ην μεγαλύτερο/η πόσο ωραίο είναι καμιά φορά να μη σκέφτεσαι πολύ και να μην ξέρεις τα πάντα.
 • Ο μεγαλύτερος θα προσφέρει ασφάλεια και καθοδήγηση στο νεότερο ταίρι του: Αυτό το θετικό στοιχείο συνδέεται άμεσα με όλα τα προηγούμενα. Αν η ωριμότητα είναι κάτι που αποκτιέται σταδιακά μέσα από τις εμπειρίες της ζωής, τότε το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της σχέσης έχει λογικά συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα έτσι ώστε να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις επιλογές του. Με αυτό τον τρόπο είναι σε θέση να παρέχει την ασφάλεια που το νεότερο μέλος της σχέσης χρειάζεται.
 • Ο μεγαλύτερος μπορεί να παρέχει οικονομική ασφάλεια στον/ην νεότερο/η σύντροφο του:Δεν είναι μόνο η συναισθηματική αλλά και η οικονομική ασφάλεια σημαντική σε μια ερωτική σχέση. Καλός ο ρομαντισμός, αλλά η αγάπη πρέπει να εκφράζεται και με πρακτικό τρόπο. Και ο πιο πρακτικός τρόπος είναι η προσφορά απαραίτητων υλικών αγαθών στον άλλον. Όπως λέω πάντα: « Αν ένα ζευγάρι μετά από πέντε-έξι χρόνια χρησιμοποιεί ακόμα φράσεις όπως “τα λεφτά μου” και “τα λεφτά σου” κάτι δεν κατάλαβε καλά για τον όρο “σχέση”». Ή όταν ο ένας από τους δύο μόνο αγχώνεται για το φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο άλλος σκέφτεται μόνο σε ποιο μέρος να βγει με τους φίλους του, πάλι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας σε ό,τι αφορά τα χρήματα ο/η μεγαλύτερος/η καλείται να προσφέρει εφόσον έχει και ο/η νεότερος/η να εκτιμάει αυτά που του δίνονται.
 • Η σεξουαλική ζωή βιώνεται διαφορετικά αλλά μ’ ενδιαφέρον από τους δύο συντρόφους: Ο/η μεγαλύτερος/η σύντροφος συνήθως διαθέτει ερωτική εμπειρία με την οποία μπορεί να κάνει τη σεξουαλική του/της ζωή ενδιαφέρουσα και ποιοτική. Μπορεί η σύντομη επανάληψη της ερωτικής πράξης να γίνεται δυσκολότερη με τα χρόνια αλλά συνήθως η διάρκεια είναι περισσότερη. Σε αντίθεση, ο/η νεότερος/η σύντροφος προσφέρει ζωντάνια, ενέργεια, αντοχή στην ερωτική πράξη αλλά η σεξουαλική απειρία του/της στερεί τουλάχιστον στην αρχή την ποιότητα και την ολοκλήρωση στην ερωτική του απόλαυση κι ακριβώς εκεί είναι που «βοηθιέται» από τον/την ωριμότερο/η σύντροφο.

Αρνητικά σχέσεων με διαφορά ηλικίας

 • Απουσία κοινών ενδιαφερόντων: Το πρώτο και βασικό που παρατηρείται στο λεγόμενο «χάσμα γενεών». Πολύ λογικό δυο άνθρωποι με διαφορά ηλικίας να ενθουσιάζονται με διαφορετικά πράγματα (επομένως να μην ενθουσιάζονται με τα ίδια). Διαφορετικός τρόπος διασκέδασης, διαφορετικά χόμπι, διαφορετική πνευματική εξέλιξη και τόσα άλλα που μπορούν εύλογα να προκύψουν.
 • Διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή: Επίσης, φυσιολογικό και σχετικά αναμενόμενο άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας να θέλουν διαφορετικά πράγματα και ειδικά στον τομέα της προσωπικής τους ζωής. Συνήθως ο/η μεγαλύτερος/η σύντροφος θέλει μια σταθερή σχέση για να μπορεί να μελλοντικά να δημιουργήσει οικογένεια, ενώ ο/η νεότερος/η μπορεί καν να μην το σκέφτεται ή να θεωρεί  ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιου είδους σκέψεις και συζητήσεις.
 • Διαφορετικές απόψεις: Γιατί πολύ απλά αλλιώς βλέπει ένας άνθρωπος στη δεύτερη/αρχές τρίτης δεκαετίας τη ζωή του κι αλλιώς αρκετά αργότερα. Οι σημαντικές εμπειρίες που αποκτούμε με τα χρόνια αλλάζουν πολύ τον τρόπο που βλέπουμε όλοι μας τα πράγματα, άρα αλλάζουν και τη γνώμη μας για τα πράγματα.
 • Έλλειψη επικοινωνίας: η οποία συνδέεται άρρηκτα με όλα τα παραπάνω. Δυο άνθρωποι με διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετική συναισθηματική και πνευματική εξέλιξη μοιραία θα καταλήγουν αρκετές φορές να μη συμφωνούν ή να μη συνεννοούνται.
 • Οι διαφορετικές παρέες και το διαφορετικό περιβάλλον των δυο συντρόφων δε συμβαδίζουν: Αν είναι δύσκολο να ενωθούν δυο παρέες συνομήλικων ατόμων, ας φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι να συμβαδίσουν οι παρέες δυο ατόμων με διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Πρέπει οι φίλοι να θέλουν πολύ να μπουν στη διαδικασία εύρεσης κοινών σημείων με τους φίλους του/ης άλλου/ης συντρόφου και ταυτόχρονα δε θα πρέπει να νιώθουν ότι πιέζονται για να το  κάνουν αυτό. Το ζευγάρι πρέπει να καταλάβει ότι το να ταιριάξουν άνθρωποι με πολλές διαφορές και με μεγαλύτερη αυτή της διαφοράς ηλικίας είναι δύσκολο και συνήθως τυχαίο/τυχερό.
 • Μη αποδοχή από το κοινωνικό περιβάλλον: Εδώ ανατρέπεται το ακριβώς παραπάνω σενάριο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας αποτελούν ακόμη για κάποιους θέμα ταμπού οπότε σίγουρα θα υπάρξουν και φίλοι που όχι μόνο δε θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν, να καταλάβουν και ν’ αποδεχτούν, αλλά αντίθετα θ’ απομακρυνθούν κιόλας.
 • Ο/η μεγαλύτερος/η σύντροφος λογικά θα παρουσιάσει γρηγορότερα προβλήματα υγείας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας: Κι αυτό δυστυχώς αφορά κανόνες βιολογίας για τους οποίους αρκετές φορές κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το μόνο που μπορεί να παίξει εδώ σημαντικό ρόλο είναι η αγάπη και η κατανόηση του/ης νεότερου/ης συντρόφου προκειμένου να βρεθεί λύση για το εκάστοτε πρόβλημα που θα προκύψει.

Αντί επιλόγου

Η σχέση με διαφορά ηλικίας δεν είναι ένα είδος σχέσης που μας ήρθε από το διάστημα. Είναι υπαρκτή, αρκετά συχνή και «ζει» ανάμεσά μας. Όπως κάθε είδος σχέσης έχει όμορφα και δύσκολα στοιχεία, διαφορετικά μεν από άλλα είδη σχέσεων  αλλά σίγουρα κι αρκετά παρόμοια. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι πάντα όταν μιλάμε για σχέσεις, δε μιλάμε για φόρμουλες, συνταγές ή φαινόμενα. Πάντα υπάρχουν γενικοί κανόνες και τάσεις για τις σχέσεις, όμως αυτά συνυπάρχουν με τη μοναδικότητα κάθε μιας σχέσης και την ιδιαιτερότητα των δυο ανθρώπων που την αποτελούν. Γι’ αυτό κανένας ποτέ δε μπορεί να εγγυηθεί αν μια σχέση θα κρατήσει ή όχι. Και γι’ αυτό ακόμη καθένας από εμάς δεν πρέπει να ξεκινά μια σχέση μετρώντας δεδομένα υπέρ και κατά της σχέσης. Προφανώς, η αγάπη, η επικοινωνία, η συντροφικότητα και η χαρά είναι σημαντικοί δείκτες για το που μπορεί να φτάσει ή όχι μια σχέση. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικής σχέσης του ζευγαριού και των συντρόφων ξεχωριστά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν πάντα σε όλες τις καταστάσεις υπάρχουν αστάθμητοι ή σπάνιοι παράγοντες που δεν προβλέπονται και δεν ελέγχονται. Κι αν θα έπρεπε να δώσω κάτι σα συμβουλή σε πολλά ζευγάρια αυτού του κόσμου θα ήταν: Ξεχάστε τις λεγόμενες προδιαγραφές. Σας βεβαιώ ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν (κι αν υπάρχουν δεν κρατάνε για πολύ). Το ιδανικό κάποτε χαλάει και το προβληματικό κάποτε στρώνει, επειδή όλα αλλάζουν σ’ αυτή τη ζωή. Παλέψτε χωρίς εγγυήσεις αλλά με πίστη σε αυτό που νιώθετε και ζείτε και τότε θα δείτε πόσο ανέλπιστα καλά θα πάνε τα πράγματα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s