Όταν οι γυναίκες θέλουν σχέση και οι άντρες όχι (πρώτο μέρος)

Γιατί μια γυναίκα θέλει σχέση κι ένας άντρας όχι;
Γιατί μια γυναίκα θέλει σχέση κι ένας άντρας όχι;

«Οι γυναίκες θέλουν σχεδόν πάντα σχέση και οι άντρες δε θέλουν σχεδόν ποτέ». Να ένας από τους μεγαλύτερους μύθους και μια από τις πιο μακροχρόνιες παρεξηγήσεις ανάμεσα στα δυο φύλα. Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί προκειμένου οι γυναίκες να πληροφορηθούν τι μπορούν να κάνουν για να «κατακτήσουν την καρδιά ενός άντρα» ή για να «πείσουν έναν άντρα να τις δει σοβαρά», δηλαδή να τις θεωρήσει τη «μία και μοναδική» και εντέλει να τις παντρευτεί. Το κακό είναι ότι τα περισσότερα απ’ όσα έχουν γραφτεί για γυναίκες, άντρες κι ερωτικές σχέσεις, έχουν γραφτεί ως επί των πλείστων από γυναίκες. Αυτό όχι μόνο δε βοηθάει το γυναικείο πληθυσμό να καταλάβει τον ψυχισμό των αντρών και  την πραγματική φύση των ετεροφυλοφιλικών σχέσεων, αλλά τις αποπροσανατολίζει πλήρως.

Η ιδέα να παρέχει ένας ετεροφυλόφιλος άντρας (όχι γκέι, το τονίζω) γνώμη και συμβουλές σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες άρχισε να υιοθετείται σαν πολιτική από πολλά περιοδικά, websitesκαι blogsτα οποία μέχρι τώρα είχαν αποκλειστικά γυναίκες αρθρογράφους για τα θέματα προσωπικών σχέσεων. Αυτή η πολιτική έφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε μορφή γραπτού λόγου. Φάνηκε δηλαδή μέσα από τα διάφορα αντρικά γραπτά το πόσο διαφορετικά – αλλά και όμοια κάποιες φορές – βλέπει ένας άντρας τον έρωτα και τη δέσμευση από μια γυναίκα. Κι έτσι σιγά-σιγά άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια αντρικά «μυστικά» που – φαινομενικά τουλάχιστον – οι γυναίκες ήθελαν να μάθουν. Ακολούθησε και η συγγραφή βιβλίων και η αρθρογραφία πολλών ηλεκτρονικών και μη άρθρων αυτή τη φορά κι από γυναίκες και από άντρες που έδειχναν πια ξεκάθαρα και την αντρική πλευρά.

Και τι γίνεται με τους άντρες αναγνώστες; Συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που διαβάζουν μανιωδώς άρθρα για τις σχέσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον τα τελευταία χρόνια και πολλοί άντρες επιθυμούν να διαβάζουν άρθρα για τον έρωτα, το σεξ και τον τρόπο που σκέφτονται οι γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αντρικά περιοδικά, καθώς και οι ιστοσελίδες και τα blogsπου επιμελούνται άντρες αρθρογράφοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία. Εξυπακούεται ότι την ίδια προσοχή που δίνουν οι συγγραφείς και αρθρογράφοι όταν γράφουν για γυναίκες αναγνώστριες πρέπει να τη δίνουν κι όταν γράφουν για το αντρικό κοινό προκειμένου οι άντρες να μην έχουν με τη σειρά τους μια διαστρεβλωμένη άποψη για την γυναικεία σκέψη και συμπεριφορά.

Πλέον στις μέρες τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες μπορούν να βρουν πραγματικά αξιόλογα βιβλία και άρθρα για να διαβάσουν και να συνειδητοποιήσουν γιατί οι γυναίκες και οι άντρες ενώ κατοικούμε στον ίδιο πλανήτη ταυτόχρονα προερχόμαστε από διαφορετικούς. Και πάντα ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης αυτών των άρθρων και των βιβλίων είναι το πώς βλέπουν οι άντρες και πως οι γυναίκες τις σχέσεις, μα κυρίως γιατί οι γυναίκες δείχνουν πάντα πρόθυμες για σχέση και οι άντρες δε φαίνονται να επιθυμούν σχεδόν ποτέ κάτι τέτοιο.

Σήμερα θ’ αναλυθούν οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένας άντρας αποφεύγει τη δέσμευση και στη συνέχεια του άρθρου θ’ αναφερθούν οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δείχνουν συνεχώς πρόθυμες για σχέση. Ένα πράγμα πρέπει να ‘χουμε πάντα όλοι κατά νου. Ποτέ ένας κανόνας δεν ισχύει μόνο για το ένα φύλο (μπορεί ν’ αφορά και τα δυο φύλα, είτε περισσότερο, είτε λιγότερο) και ποτέ δε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όλοι οι εκπρόσωποι του εκάστοτε φύλου σκέφτονται, αισθάνονται και δρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η μοναδικότητα του καθενός είναι πάνω απ’ όλα!

Λόγοι για να μην επιθυμεί ένας άντρας τη δέσμευση:

  1. Γιατί η σχέση είναι δήλωση κι ένας πραγματικός άντρας συνήθως προσέχει εξ αρχής τι δηλώνει.

Ίσως φταίει ο τρόπος που οι άντρες μεγαλώνουν και η πίεση που δέχονται να «κρατούν το λόγο τους» ή να έχουν «λόγο που να είναι συμβόλαιο» και πολλά άλλα τέτοια. Με λίγα λόγια όταν το αρσενικό μεγαλώνει με την ιδέα πως ό,τι πει (π.χ. μια υπόσχεση) μετράει και δεν ξεγράφεται, τότε απλά προσέχει δέκα φορές πριν μιλήσει και συνήθως θα πει μόνο τα απολύτως απαραίτητα και «ασφαλή». Και όχι καλώς ή κακώς η γυναίκα δεν έχει δεχθεί αυτή την πίεση. Οι γυναίκες υποτίθεται ότι είναι οι «συναισθηματικές» και κανένας μέχρι τώρα δε σκέφτηκε να ζητήσει και από το γυναικείο φύλο να κρατάει τις δηλώσεις που εξ αρχής κάνει σε μια σχέση.

2. Γιατί αν η αρχική δήλωση του ήταν «δε θέλω σχέση» τότε πολύ δύσκολα θα την πάρει πίσω.

Ναι, οι γυναίκες πάντα πιστεύουν ότι θ’ αλλάξουν τους άντρες και οι άντρες δεν αλλάζουν ποτέ – εκτός αν αποφασίσουν να μετακινηθούν οι ίδιοι. Με άλλα λόγια καμιά γυναίκα στην πραγματικότητα δε διαθέτει «μαγικές ικανότητες» προκειμένου να κάνει έναν άντρα να την θέλει σαν τρελός. Αν είναι απλά τυχερή, ο άντρας που την ενδιαφέρει κάποια στιγμή θα πάρει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ την απόφαση να ‘ρθει πιο κοντά της συναισθηματικά. Οι λόγοι για να το αποφασίσει αυτό μπορεί να είναι άπειροι (και ίσως όχι απαραίτητα γοητευτικοί για να τους ακούσει η εκάστοτε γυναίκα). Απλά να θυμάστε: Όταν ένας άντρας δηλώνει πως δε θέλει σχέση, βρέξει- χιονίσει η δήλωση του ισχύει. Ό,τι κι αν κάνει μετά από αυτή τη δήλωση, απλά δε μετράει (Ακόμη και το πιο συγκινητικό, το πιο εξωπραγματικό, το πιο απίστευτο που μπορείτε να φανταστείτε τ’ οποίο όλως τυχαίως εσείς θα το εκλάβετε ως «ακύρωση» της προηγούμενης, αρχικής του δήλωσης. Αμ δε!). Η αλήθεια για τους άντρες είναι μία: Εάν από μόνος του δεν ανακαλέσει ή δεν ανασκευάσει εν πάση περιπτώσει την αρχική του δήλωση, αυτή ισχύει κανονικότατα. Δηλαδή αν δεν έρθει να σας πει πεντακάθαρα: «Ξανά σκέφτηκα για εμάς και τελικά θέλω να ‘μαστε μαζί», δεν παίζει ν’ άλλαξε γνώμη όσο γλυκούλης και ρομαντικούλης κι αν κατά τ’ άλλα είναι. Ναι, περνάει καταπληκτικά μαζί σας, ναι αυτό είναι το σκηνικό από μια σχέση αλλά όχι δεν είναι σχέση. Σας δήλωσε κάτι. Ξεροκαταπιείτε και προσπαθήστε να το χωνέψετε γιατί δυστυχώς ισχύει ακόμα.

3. Γιατί μία ίσον καμία.

Ο άντρας πολύ δύσκολα θα δεχθεί να μείνει μόνο σε μία σχέση, με μία γυναίκα, για μία ζωή. Υπάρχει ένα «σημείο» στη ζωή του κάθε άντρα τ’ οποίο πρέπει να περάσει αν θέλει να περάσει και τη ζωή του σε άλλη φάση: Το σημείο στ’ οποίο θα επιλέξει ν’ αφήσει όλες τις εν δυνάμει ερωμένες εκεί έξω για ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε μία γυναίκα που ο ίδιος θα επιλέξει. Είναι δύσκολο, τους πανικοβάλλει (και είναι πολύ φυσικό!) καθώς νιώθουν ότι χάνουν την ελευθερία τους. Παράλληλα απαρνιούνται πολλές στιγμές ενδεχόμενης απόλαυσης κι ευτυχίας με άλλες γυναίκες. Κι ας μιλήσουμε ειλικρινά: λίγοι άντρες περνούν μ’ επιτυχία στην απέναντι «όχθη» κι ακόμα πιο λίγοι θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τα ένστικτα τους για πολύ καιρό. Αλλά πριν βιαστούμε να κατηγορήσουμε τους άντρες για όλα,  ας αναλογιστούμε και την καθόλου καλύτερη συμπεριφορά των γυναικών.

4. Γιατί μόνο η εμφάνιση και το σεξ δεν φτάνει.

Ένας άντρας μπορεί να περνάει πολύ καλά με μια σύντροφο αλλά όχι τόσο καλά σε όλους τους τομείς ώστε να μπορεί να σκεφτεί και πολύ περισσότερο από το παρακάτω. Όσο κι αν τα στερεότυπα θέλουν «ρηχούς» στο συναίσθημα και την σκέψη τους άντρες, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι άντρες και μια χαρά νιώθουν και μια χαρά σκέφτονται σε ό,τι αφορά την ερωτική τους ζωή. Μπορούμε να πούμε ότι οι αντρικές σκέψεις δεν παρουσιάζουν πραγματικά μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τις γυναικείες. Έτσι κι ένας άντρας δε θ’ αρκεστεί ποτέ μόνο στο καλό σεξ ή στην εντυπωσιακή εμφάνιση για να πάρει μιαν απόφαση ζωής. Για παράδειγμα, η επικοινωνία, το χιούμορ και η κατανόηση είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες για να θεωρήσει ένας άντρας τη σχέση του σημαντική.

5. Δε θέλει σχέση. Ποιος είπε ότι δεν θέλει σχέση;

Απλά δε θέλει σχέση μαζί σας. Ξέρετε πόσοι άντρες που δήλωσαν σε μια κοπέλα ότι «δεν είναι σε φάση για σχέση» παντρεύτηκαν μες τον επόμενο χρόνο μια που γνώρισαν τυχαία και την ερωτεύτηκαν τρελά;

6. Το αιώνιο κόλλημα με την πρώην ή την παρ’ ολίγον ερωμένη.

Κοινώς αν βρήκατε άντρα που έχει απωθημένο (και το λέει) με κάποια γυναίκα από το παρελθόν του, τότε σκούρα τα πράγματα. Αν δεν σας συγκρίνει – έστω κι υποσυνείδητα – μαζί της κι αν ακόμη νιώσει κάτι για εσάς, πιθανότατα ποτέ δε θα είναι απόλυτα δικό σας ψυχή τε και σώματι. Μην ελπίζετε να την διαγράψετε από τη ζωή του, είναι αδύνατον. Επίσης μην πείτε στον κόπο να προσπαθήσετε να την «κατεβάσετε» στα μάτια του γιατί θα σας μισήσει. Θυμηθείτε και τα δικά σας που κάποτε, κάποιο φθινόπωρο κλαίγατε για τον καλοκαιρινό σας έρωτα που δεν κράτησε και με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθείτε ότι όλοι κάποτε ελπίσαμε σε κάτι και πληγωθήκαμε. Έπειτα δείξτε του το αυτονόητο πέρα από γελοίες ζήλιες και ανταγωνισμούς μ’ ένα «φάντασμα»: υπάρχουν κι άλλου πορτοκαλιές που κάνουν πιο φρέσκα κι αν όχι καλύτερα, εξίσου καλά πορτοκάλια!

7. Γιατί είναι κολλημένος  με τη μάνα του και τη γνώμη της.

Για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα έχουν γραφτεί τόσα και τόσα που νιώθω ότι δεν μπορώ να πω περισσότερα τώρα. Λίγο Φρόυντ να έχετε διαβάσει, ξέρετε ήδη κάποια πράγματα. Επίσης ξέρετε πως στην περίπτωση που ένας άντρας έχει αδυναμία στη μάνα του μέχρι αναγούλας, δεν πρόκειται να συνεχίσει να βγαίνει μαζί σας αν η μανούλα του δεν εγκρίνει. Δυστυχώς εδώ δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να βοηθήσει, καθώς και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Ένα μόνο θέλω να πω σε όσες γυναίκες διαβάζουν αυτή τη στιγμή. Προσέξτε όλες εσείς εκεί έξω που κάνατε ή μια μέρα θα κάνετε γιους! Μεγαλώνετε άντρες που αύριο-μεθαύριο ανάλογα με την ανατροφή που θα τους δώσετε, θα βασανίζουν ή όχι γυναίκες της γενιάς τους. Επειδή λοιπόν βιώσατε πως είναι ο άντρας που έχει σοβαρό πρόβλημα προσκόλλησης με τη μάνα του, φροντίστε όσο μπορείτε να μην το αναπαράγετε στη σχέση σας με το παιδί σας. Διαφορετικά είναι απλώς παράλογο γυναίκες που απεχθάνονται τους λεγόμενους «μαμάκηδες» να μεγαλώνουν καινούριους. Αν δεν είμαστε ικανές να κάνουμε τη διαφορά με τα παιδιά μας, τότε καλύτερα ας σωπάσουμε για πάντα.

Και μπόνους: Όταν ο άντρας θέλει σχέση και η γυναίκα όχι.

Γιατί ποιος είπε ότι το αντίστροφο δεν ισχύει; Ανέκαθεν, σε κάθε εποχή, υπήρχαν γυναίκες που αποστρέφονταν κάθε έννοια μονιμότητας και δέσμευσης και άντρες πανέτοιμοι για σχέση σχεδόν με την οποιαδήποτε κάπως ενδιαφέρουσα γυναίκα. Το σενάριο βέβαια που θέλει αυτούς τους «διψασμένους» για δέσμευση άντρες να τρέχουν επανειλημμένα μόνο πίσω από πραγματικά ανεξάρτητες γυναίκες κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα και άξια μελέτης. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχουν άντρες με ιδιαίτερα «θηλυκό» ψυχισμό και γυναίκες με αρκετά «αρσενικό» ψυχισμό που μοιραία έλκονται μεταξύ τους (το αν μπορούν να συνυπάρξουν είναι άλλο θέμα).

Αντί επιλόγου

Παραπάνω αναλύσαμε τους λόγους που κάνουν έναν άντρα ν’ αποφεύγει τη δέσμευση. Οι λόγοι αυτοί αποτελούν μια γενική αλήθεια για τους άντρες και τις σχέσεις (πάντα βεβαίως τηρουμένων των αναλογιών της κάθε ανθρώπινης οντότητας). Αν μερικά ή όλα απ’ όσα αναφέρθηκαν παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα για κάποιες γυναίκες, τότε γι’ αυτό δε φταίνε τόσο πολύ οι άντρες που δεν μιλάνε για τα θέλω τους, αλλά οι γυναίκες που δεν ακούν ποτέ στ’ αλήθεια αυτό που οι άντρες λένε. Όταν ένας άντρας λέει «δε θέλω σχέση» και η γυναίκα αυτόματα καταλαβαίνει ότι «δε θέλει σχέση τώρα αλλά εγώ θα βρω τον τρόπο να τον κάνω να θελήσει», τότε φυσικά δε φταίει ο άντρας που δεν ανέλυσε τους δέκα λόγους για τους οποίους αποκλείει τη σχέση, αλλά η γυναίκα που έχει ήδη βρει δέκα τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει γνώμη στον άντρα. Κι όπως έχω ακούσει πολλούς άντρες στο περιβάλλον μου να λένε: «Οι άντρες προσπαθούν να είναι ειλικρινείς κι εσείς δεν το αντέχετε. Προτιμάτε έναν άντρα να σας λέει ότι “Θα σε παντρευτώ” και “Είσαι η μία και μοναδική για ‘μένα” κι ας σας εγκαταλείψει σ’ ένα μήνα, παρά έναν άντρα που σας λέει ειλικρινά “Μ’ αρέσεις και θέλω προς το παρόν να περάσω καλά μαζί σου, χωρίς να σκέφτομαι κάτι άλλο”. Τ’ ότι θέλετε να ζείτε μες την υποκρισία σας κάνει δυσάρεστες και καταπιεστικές συντρόφους και οι άντρες που σας πλησιάζουν μετατρέπονται αυτόματα σε ψεύτες, γιατί κανένας άντρας που θέλει να κάνει σεξ δε θα ρισκάρει να πει την αλήθεια σε μια γυναίκα που φωνάζει από μακριά “τάισε με παραμύθι”».

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι πρέπει ν’ αναφερθούμε στην σπάνια μεν αλλά υπαρκτή δε περίπτωση κατά την οποία ένας άντρας που αρχικά δηλώνει αρνητικός στο να προχωρήσει σε μια σχέση, εντέλει αλλάζει γνώμη κι, όπως είπαμε νωρίτερα, ανασκευάζει την αρχική του δήλωση και δεσμεύεται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως η γυναίκα έχει το χώρο και το χρόνο να δείξει τον πραγματικό της εαυτό σ’ έναν άντρα (κι όχι τον υπέροχο, ωραιοποιημένο που συνήθως οδηγεί και σε αντίθετα αποτελέσματα). Εάν ο άντρας αντιληφθεί ότι η γυναίκα που γνώρισε και αρχικά απέρριψε είναι εντέλει ενδιαφέρουσα, έξυπνη κι ανεξάρτητη τότε θα ξανά σκεφτεί καλά την αρχική του δήλωση να κρατήσει μια απόσταση από ‘κείνη και να μη δώσει εντέλει μια ευκαιρία σ’ αυτή τη νέα γνωριμία. Βλέπετε, ειδικά οι άντρες είναι αυτοί που θέλουν να νιώσουν πραγματική ειλικρίνεια κι ασφάλεια μ’ έναν άνθρωπο για ν’ αποφασίσουν πραγματικά «ν’ ανοίξουν» την καρδιά τους.

Σημείωση: Το άρθρο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο δεύτερο μέρος τ’ οποίο ακολουθεί προσεχώς.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s