Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες μέσω ιντερνέτ: Πότε λειτουργούν και πότε όχι;

Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου
Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία. Μπορεί παλιότερα η ψυχοθεραπεία μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή να φάνταζε ως κάτι περίεργο, τρελό ή χωρίς αποτέλεσμα όμως πλέον πολλές είναι οι έρευνες και τα παραδείγματα που δείχνουν ότι μια συνεδρία μπορεί να γίνει με τη χρήση δυο οθονών και μάλιστα να είναι κι εξίσου αποτελεσματική με μια κλασσικού τύπου συνεδρία. Ας μην ξεχνάμε ότι μίνι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες μπορούν να προσφέρουν και οι λεγόμενες γραμμές ψυχολογικής βοήθειας μέσω των οποίων ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες βοηθούν άτομα που ζητούν άμεση ψυχολογική στήριξη. Βέβαια, η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου είναι κάτι περισσότερο κι αρκετά διαφορετικό απ’ αυτό και γι’ αυτό συχνά πια προτιμάται για πολλούς και διαφόρους λόγους. Μερικοί απ’ αυτούς είναι:

  1. Κάποιος μπορεί να παρευρίσκεται σε μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία από τον καναπέ του σπιτιού του:Είναι πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Η παραμονή στον προσωπικό του χώρο μπορεί να του δημιουργήσει την αίσθηση ότι όντας σε οικείο περιβάλλον (και όχι στον χώρο ενός αγνώστου ψυχοθεραπευτή) η συνεδρία θα κυλήσει πιο ευχάριστα και ήρεμα.
  2. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να μοιάζει περισσότερο οικείος και λιγότερο αυστηρός μέσω της οθόνης του υπολογιστή: Όσο περίεργο κι αν φαίνεται ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να φαίνεται πολύ πιο συμπαθής μέσω του διαδικτύου παρά από κοντά. Η επαφή του ασθενούς/πελάτη με τον ειδικό γίνεται κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο.Εξαιτίας του αποκλειστικού τρόπου επαφής και της απουσίας οποιασδήποτε άλλης εικόνας/ερεθίσματος που να αφορά την επαγγελματική ιδιότητα ή τον επαγγελματικό χώρο του ψυχοθεραπευτή ο εκάστοτε ασθενής/πελάτης μπορεί ευκολότερα να σκεφτεί πως ο ειδικός που έχει απέναντι του είναι άνθρωπος όπως αυτός και δεν τους χωρίζουν και τόσα πολλά. Βέβαια αυτή η ιδέα μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου καλά και άσχημα αποτελέσματα!
  3. Ο ασθενής/πελάτης μπορεί να νιώθει περισσότερο ότι ελέγχει την ψυχοθεραπευτική διαδικασία: Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να θελήσει να διακόψει μια συνεδρία στη μέση. Η ιδέα ότι μπορεί απλά να ζητήσει από τον ειδικό στην οθόνη του υπολογιστή του να διακόψουν για σήμερα φαντάζει πολύ καλύτερη και λιγότερο αμήχανη, απ’ ότι για παράδειγμα μια πραγματική αποχώρηση από το γραφείο ενός ειδικού.
  4. Μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία μέσω διαδικτύου κοστίζει λιγότερο: Καταρχάς, τα πρώτο που γλιτώνει κάποιος που ξεκινάει διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι το κόστος βενζίνης. Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες ο ασθενής/πελάτης να εξοικονομεί τα χρήματα που κάποτε έδινε για να οδηγήσει μέχρι το γραφείο του ψυχοθεραπευτή του κι έπειτα πάλι πίσω. Επιπροσθέτως, ας μην ξεχνάμε ότι στις περιπτώσεις που ο ειδικός καλείται να επισκεφτεί το σπίτι κάποιου ασθενή/πελάτη το κόστος της συνεδρίας συνήθως είναι πιο υψηλό. Με την on-lineσυνεδρία ο ειδικός «έρχεται» πια στο σπίτι χωρίς επιπλέον κόστος!
  5. Μέσω του διαδικτύου ο ασθενής/πελάτης  είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας θέλει για να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, ανεξάρτητα της όποιας  χιλιομετρικής απόστασης  τους χωρίζει: Ειλικρινά, αν μιλάτε μια κοινή γλώσσα και υπάρχει κάποια κοινή ώρα στην οποία μπορείτε να «συναντιέστε» για τη συνεδρία σας, τότε ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να βρίσκεται «κοντά» σας κι απ’ την άλλη μεριά του πλανήτη!

Παρ’ όλα αυτά: Οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες μέσω διαδικτύου μπορεί για κάποιους να μοιάζουν ιδανικές αλλά πολύ φυσιολογικά για κάποιους άλλους μπορεί να μη σημαίνουν τίποτε ή να είναι έως και δυσάρεστες. Εάν κάποιος δεν είναι εντελώς εξοικειωμένος με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο, μπορεί να αγχωθεί πολύ με την προοπτική της on-lineψυχοθεραπείας κι αυτό μόνο καλό δε θα κάνει στη συζήτηση που θα ‘χει με τον ειδικό ψυχικής υγείας. Επίσης, κάποιος που έχει ήδη βιώσει την παραδοσιακή μορφή ψυχοθεραπευτικών συνεδριών ή την έχει ως «κολλημένη» και μοναδική εκδοχή στο μυαλό του πολύ δύσκολα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό τ’ οποίο δε γνωρίζει καθόλου. Οπότε πολύ σωστά θα κάνει να εξακολουθήσει να επιλέγει την κλασσική μορφή ψυχοθεραπείας που τον κάνει να νιώθει καλά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s