10 χαρακτηριστικά της αληθινής ερωτικής ευτυχίας

Τι σημαίνει ερωτική ευτυχία;
Τι σημαίνει ερωτική ευτυχία;

Ήδη από τα αρχαία χρόνια ο «Έρως» θεωρούνταν ένα ον με θεϊκές δυνάμεις. Γιος της Αφροδίτης και σύζυγος της Ψυχής ήταν αυτός που έλεγχε τις καρδιές των ανθρώπων κι έτσι όριζε τις κινήσεις και τις πράξεις τους. Οι άνθρωποι δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν στη «μαγεία» του έρωτα και συνέχισαν να τον εξυμνούν στο πέρας των αιώνων. Ο έρωτας αποτελούσε πάντοτε έμπνευση για κάθε λογής καλλιτέχνη και ελπίδα για κάθε νέο άνθρωπο που έκανε όνειρα για τη ζωή του. Ακόμα και στις μέρες μας θεωρούμε πως ο έρωτας είναι μια μεγάλη «δύναμη» που μας ωθεί να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο, πέρα από τα φυσιολογικά όρια και πλαίσια, πέρα από τους κανόνες και τα πρέπει. Ο έρωτας έστω και παροδικά μας χαρίζει ευτυχία, μέσα από το πάθος που μας κάνει να βιώνουμε με τον/την εκάστοτε σύντροφο μας. Αρκεί όμως μόνο ο έρωτας για να είμαστε ευτυχισμένοι; Η ευτυχία είναι συνώνυμη του έρωτα; Όταν ο περισσότερος έρωτας «αποχωρεί» από μια σχέση οι άνθρωποι μπορούν άραγε να συνεχίσουν να νιώθουν ευτυχισμένοι; Πόσο σημαντικός τελικά είναι ο έρωτας στις ζωές μας και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν άλλοι παράγοντες στο να βιώνουμε την αληθινή ερωτική ευτυχία;

Ίσως ένα μεγάλο λάθος των ανθρώπων μέχρι τώρα είναι ο διαχωρισμός του έρωτα και της αγάπης. Αρκετοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν απόλυτα ότι με την ύπαρξη του ενός δεν μπορεί να υπάρχει το άλλο. Θεωρούν πως το ένα απαραίτητα ακολουθεί το άλλο. Δηλαδή όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, δε μπορεί ν’ αγαπά ακόμα τον άλλον ή όταν αρχίσει πια ν’ αγαπά βαθιά, δε μπορεί ακόμα να παραμένει ερωτευμένος. Έχοντας κάνει την παραπάνω διατύπωση έναν «υποχρεωτικό κανόνα» ίσως δεν προβλέψαμε το πιο απλό και αναμενόμενο: τη συνύπαρξη των δύο έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν δε μπορούμε να δεχθούμε τη συνύπαρξη έρωτα κι αγάπης τότε ουσιαστικά αρνιόμαστε την ύπαρξη της ερωτικής αγάπης, κι αυτό θα ήταν πολύ άδικο για τους ανθρώπους και τα ζευγάρια που έχουν καταφέρει να τη μοιράζονται.

Αν ο έρωτας είναι μια «ουσία» στον εγκέφαλο μας που μας κάνει ευτυχισμένους η οποία σιγά-σιγά εξασθενεί τότε μάλλον θα ‘πρεπε να δούμε την πιθανότητα της αναγέννησης του έρωτα κάτω από ορισμένες συνθήκες. Αν ο έρωτας ισοδυναμεί με το πάθος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξομολογούνται αναβιώσεις του πάθους με τον/την μακροχρόνια σύντροφο τους μετά από συγκεκριμένα γεγονότα και περιστάσεις. Όπως καταλαβαίνετε η λίστα των γεγονότων και των περιστάσεων που βοηθούν στην αναζωπύρωση του παλιού έρωτα (ή ενός νέου, πολύ καλύτερου!) μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Όμως για όσους έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν να κρατήσουν την υπάρχουσα σχέση τους ζωντανή, αντί να μπουν στη διαδικασία να κάνουν συνεχείς και διαρκείς σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους αξίζει να έχουν στο νου τους μερικά «μυστικά» συντήρησης του έρωτα.

Μετά από μελέτη διαφόρων ερευνών, άρθρων και βιβλίων συγκέντρωσα παρακάτω 10 από τους πιο σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μακροχρόνια ερωτική ευτυχία σ’ ένα ζευγάρι.

  1. Η επικοινωνία – πρώτα και πάνω απ’ όλα: Το μοίρασμα σκέψεων, συναισθημάτων κι εμπειριών με τον άλλο είναι το άλφα και το ωμέγα μια σχέσης. Η τρυφερότητα και η «θέρμη» της σχέσης αυξάνεται όταν το ζευγάρι επικοινωνεί πραγματικά είτε λεκτικά, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μη σταματάτε να παρατηρείτε ποτέ τον/την σύντροφο σας! Είναι πάντα εδώ, μπροστά σας!
  2. Ο ποιοτικός χρόνος μαζί και χωρίς εξωτερικές παρεμβολές: Η έλλειψη κοινού χρόνου με τον άλλον είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας απομάκρυνσης των ζευγαριών. Μη θυσιάζετε για κανέναν (ούτε για τα ίδια σας τα παιδιά ακόμη!) το χρόνο που σας αναλογεί σα ζευγάρι! Φροντίστε όσους σας έχουν ανάγκη, παραμείνετε τυπικοί στις υπόλοιπες ασχολίες αλλά πασχίστε να βρείτε χρόνο και για τη σχέση σας!
  3. Η οπτική και συχνή σωματική επαφή με τον άλλο: Πολλές φορές πιστεύουμε ότι προκειμένου να κάνουμε «σημαντικά» πράγματα για την ανανέωση της σχέση μας πρέπει να κουραστούμε/πιεστούμε να βρούμε κάτι ενδιαφέρον. Και όμως αρκεί ένα ζωηρό βλέμμα κι ένα ζεστό χάδι για να κερδίσουμε την προσοχή του/της συντρόφου μας. Πλησιάστε τον άνθρωπο σας και εννοείτε κάθε τι που λέτε και κάνετε. Και προσοχή! Δε χρειάζεται κάθε κίνηση διαχυτικότητας προς τον άλλον να καταλήγει σε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή! Πρέπει να ευχαριστιόμαστε κάθε κοίταγμα κι άγγιγμα χωρίς να βάζουμε πάντα στόχο το σεξ και τους δυνατούς οργασμούς!
  4. Η συνεχής ερωτική διεκδίκηση του άλλου: Ο/η σύντροφος σας δεν βρίσκεται ισόβια μαζί σας (ακόμη κι αν είστε παντρεμένοι!). Βρίσκεται μαζί σας με τη θέληση του/της, οπότε φροντίστε να κρατήσετε τη θέληση του/της «ζωντανή». Με άλλα λόγια, αν δε δείξετε εσείς το ερωτικό σας ενδιαφέρον στον/στην σύντροφο σας τότε σίγουρα κάποιος/α άλλος/η θ’ αναλάβει το ρόλο σας (όσο κι αν κάποιες φορές πιστεύουμε ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί!).
  5. Το μοίρασμα καινούριων εμπειριών κι ενδιαφερόντων: Μην ξεχνάτε ποτέ παρά την εντελώς διαφορετική σας καθημερινότητα να μοιράζεστε έστω ένα μικρό γεγονός κάθε μέρα που περνάει. Σήμερα έναν καφέ, αύριο μια ταινία, μεθαύριο ένα ρομαντικό δείπνο σ’ ένα όμορφο μέρος. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι το «μαζί» δεν είναι μια ιδέα, αλλά μια καθημερινή πράξη!
  6. Μια γλυκιά συνήθεια αυστηρά μόνο για δύο: Όσο κι αν κάποιοι λένε ότι η ρουτίνα είναι εχθρός του έρωτα, πολλές μελέτες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ύπαρξη μιας αγαπημένης κοινής συνήθειας (π.χ. το να πίνετε τον καφέ σας κάθε Σάββατο πρωί στο αγαπημένο σας μέρος) φέρνει κοντά τα ζευγάρια και τους δίνει την αίσθηση του μοιράσματος και της συμφωνίας σε κάτι. Βρείτε ένα πράγμα που θα το μοιράζεστε πάντα μεταξύ σας και εξακολουθήστε να το κάνετε όσο σας αρέσει και σας ικανοποιεί. Και φυσικά, μη φέρετε ποτέ κανέναν μέσα σε αυτό! Είναι (και πρέπει να μείνει) μόνο δικό σας!
  7. Η διατήρηση της ανεξαρτησίας των δυο συντρόφων: Μη χάσετε ποτέ την ατομικότητα σας, όσο κι αν έχετε «γίνει» πια ο/η άλλος/η μέσα στη σχέση. Διατηρήστε τις προσωπικές σας απόψεις, τα διαφορετικά γούστα και τα μικρά, «άκακα» εκείνα πραγματάκια που σας κάνουν να είστε εσείς! Π.χ. εάν σας αρέσει να διαβάζετε κουτσομπολίστικα περιοδικά ο/η σύντροφος σας πρέπει να μάθει να ζει και να γελάει μ’ αυτό χωρίς να σας κριτικάρει ή να σας ζητά να το σταματήσετε!
  8. Ο σεβασμός και η κατανόηση όσων είναι σημαντικά για τον άλλον: Άμεσα συνδεόμενο με το παραπάνω. Ο/η σύντροφος σας είναι ένας άλλος άνθρωπος: δεν είστε εσείς! Οπότε δε μπορείτε να περιμένετε να μοιάζετε και να συμφωνείτε σε όλα! Απολαύστε τη διαφορετικότητα σας κι αποδεχτείτε την! Έτσι κι εσείς και ο/η άλλος/η θα «αναπνέετε» καλύτερα μες τη σχέση.
  9. Οι εναλλασσόμενες υποχωρήσεις των δυο συντρόφων απέναντι στα σοβαρά ζητήματα: Το «πνίξιμο» του εγωισμού και η προσπάθεια εύρεσης μέσης λύσης διατηρούν μια σχέση που κατά καιρούς φτάνει στ’ άκρα. Αποφεύγετε να ψάχνετε λύσεις όσο είστε θυμωμένοι (δύσκολο αλλά πρέπει!) και προσπαθείτε πάντα να μένετε αντικειμενικοί και με καθαρό μυαλό απέναντι σ’ ένα πρόβλημα. Οι καυγάδες δε θα ‘πρεπε να ‘ναι αγώνας για το ποιος είναι ο εξυπνότερος ή ο καλύτερος, ούτε ο νικητής παίρνει κάποιο βραβείο. Αν η σχέση δεν πάει καλά, δεν υπάρχει κανένας νικητής, μόνο δυο χαμένοι. Γι’ αυτό αν πιστεύετε ότι μια υποχώρηση θα σας κάνει να κερδίσετε περισσότερα απ’ ότι η επίμονη στάση σας, μη διστάσετε να κάνετε ένα βήμα πίσω προσφέροντας μια ήπια λύση στο πρόβλημα.
  10. Το χιούμορ: Γιατί το μεγάλο λάθος όλων μας είναι ότι κάποιες φορές παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ζευγάρια που έμειναν για δεκαετίες μαζί αναφέρουν ότι γελούσαν πολύ με τα πάντα: με πράγματα γύρω τους, με τους φίλους τους, με την ίδια τη σχέση τους και πάνω απ’ όλα με τους εαυτούς τους!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s