10 τρόποι να νιώθετε ευτυχισμένοι κάθε μέρα

20141011_122513
Παραμείνετε ευτυχισμένοι!

«Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος επειδή κάνει καλό στην υγεία» είχε πει κάποτε ο Βολταίρος. Και πραγματικά ήταν απόλυτα σωστός λέγοντας πως αποφάσισε να είναι ευτυχισμένος. Η ευτυχία δεν είναι τίποτε άλλο από μια απόφαση ζωής. Με άλλα λόγια πρόκειται για την αλλαγή της προσωπικής μας στάσης με κατεύθυνση στο θετικό και όχι στο αρνητικό κομμάτι της οποιαδήποτε κατάστασης. Η ευτυχία δεν είναι ούτε αυτόματη, ούτε αυτονόητη και σπάνια έρχεται μόνη της στις ζωές μας. Πρέπει ευγενικά να την προσκαλέσουμε και να ελπίσουμε πως θα μας τιμήσει με την παρουσία της.

Είναι περισσότερο εύκολο απ’ ότι πιστεύουμε να φέρουμε την ευτυχία στην καθημερινότητα μας. Ουσιαστικά μπορούμε με απλούς, πρακτικούς τρόπους να βιώνουμε συχνά μικρές (ή και μεγάλες) στιγμές ευτυχίας. Για τον κάθε άνθρωπο οι τρόποι να είναι ευτυχισμένος ποικίλλουν, όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι που συνήθως μπορούν να φέρουν την ευτυχία στους περισσότερους από μας.

  1. Διαβάστε ένα βιβλίο που σας ενδιαφέρει. Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η βίωση ιστοριών μέσω του διαβάσματος μπορεί να μας «ταξιδέψει» σ’ έναν άλλο κόσμο. Το διάβασμα έχει αποδειχθεί πως μας χαλαρώνει, μας κάνει πιο αισιόδοξους, μειώνει το άγχος μας και μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από οποιαδήποτε μορφή άνοιας στο μέλλον!
  2. Ακούστε μουσική. Ο Νίτσε είχε πει πως «Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν λάθος». Δε συμφωνείτε μαζί του;
  3. Φάτε το αγαπημένο σας φαγητό. Αν ο έρωτας περνά απ’ το στομάχι, τότε ίσως κι ένα καλό γεύμα μπορεί να μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Όσοι είναι ανοιχτοί στους γευστικούς πειραματισμούς έχουν αρκετές πιθανότητες να ενθουσιαστούν με μια νέα αλλά ως τώρα άγνωστη γεύση!
  4. Δείτε την ταινία που πάντα θέλατε να δείτε. Τώρα που βρήκατε επιτέλους χρόνο να την παρακολουθήσετε θα νιώσετε διπλάσια χαρά που – επιτέλους! – θα τη βγάλετε από την αιώνια «λίστα» με τις ταινίες που πρέπει να έχετε δει ως το τέλος της ζωής σας!
  5. Πηγαίνετε έναν περίπατο στη φύση. Αν τα δέντρα, ο αέρας, το κελάηδημα των πουλιών δεν είναι ικανά για να σας χαλαρώσουν και να σας κάνουν να ξεχαστείτε, τότε μάλλον θα χρειαστούμε δραστικά μέτρα!
  6. Γυμναστείτε. Μπορεί αρκετές φορές να νιώθετε τη γυμναστική ως κάτι βαρετό ή μη απαραίτητο όμως σας διαβεβαιώνω κάνει καλό τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική σας υγεία: διώχνει το στρες, σας κάνει πιο ευδιάθετους και σας χαρίζει ήσυχο, ενιαίο ύπνο.
  7. Δείτε αγαπημένους σας φίλους. «Καλοί φίλοι, καλά βιβλία και νυσταλέα συνείδηση: αυτή είναι η ιδανική ζωή» είχε πει ο Μαρκ Τουέην και συμφωνώ μαζί του (αν και για το τελευταίο σκέλος ακόμα διερωτώμαι!)
  8. Πάρτε τηλέφωνο κάποιον που σας έχει λείψει κι έχετε καιρό να μάθετε νέα του. Η χαρά του να μοιράζεστε τις πρόσφατες εμπειρίες σας μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο κερδίζοντας έτσι λίγο από το χαμένο χρόνο θα σας κάνει να πιστέψετε ξανά ότι οι άνθρωποι δε χάνουν την πραγματική τους επαφή, παρά μόνο αν το θέλουν ή δεν τους νοιάζει.
  9. Κουτσομπολέψτε! Σε παλιότερες έρευνες είχαν βρει πως μέχρι και οι πίθηκοι αγαπούν τον κοινωνικό σχολιασμό και μαζεύονται σε ομάδες για να «κουτσομπολέψουν». Η κριτική και η ανταλλαγή απόψεων σε μια παρέα (ειδικά αν μιλάτε για επουσιώδη μεν, «ζουμερά» γεγονότα δε) μπορεί να σας χαλαρώσει, να σας κάνει να ξεχάσετε τα καθημερινά σας προβλήματα και φυσικά να σας κάνει να γελάσετε μέχρι δακρύων!
  10. Πείτε «σ’ αγαπώ». Γιατί δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο σ’ αυτή τη ζωή απ’ το να ανακοινώσετε/υπενθυμίζετε σε όσους αγαπάτε ότι τους αγαπάτε! Δεν είναι αυτονόητο, δεν οφείλουν να το ξέρουν ή να το θυμούνται συνέχεια. Μη φοβάστε να λέτε «σ’ αγαπώ» κάθε φορά που θα έχετε την ευκαιρία. Οι στιγμές περνάνε, η ζωή κυλάει και ίσως στο μέλλον να μην είναι πια τόσο εύκολο να το πείτε. Πείτε το τώρα λοιπόν!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s