Αγαπητέ γονιέ: Μεγάλωσε ανεξάρτητα παιδιά

Ανάθρεψε υγιή, ελεύθερα παιδιά
Ανάθρεψε υγιή, ελεύθερα παιδιά

Σήμερα ξεκινώ την αποστολή μερικών «επιστολών» προς τα εσένα αγαπητέ γονιέ, προκειμένου να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σου. Η αλήθεια είναι πως από καιρό ήθελα να σου πω κάποια πράγματα και εφόσον ήδη βρίσκεσαι εδώ και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, εύχομαι να δώσεις προσοχή στο πρώτο μου αίτημα μα και σε όσα θ’ ακολουθήσουν από δω και πέρα.

Ξεκινώ αμέσως και σου ζητώ ίσως το πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά τη σχέση σου με το παιδί σου: Κάνε μου τη χάρη σε παρακαλώ ν’ αγαπάς το παιδί σου αφήνοντας το «ν’ αναπνέει» μόνο του. Εσύ έχεις τα πνευμόνια σου και το παιδί σου έχει τα δικά του πνευμόνια. Το οξυγόνο ευτυχώς παραμένει αρκετό για όλους. Ας αναπνέει λοιπόν ο καθένας μοναχός του κι ας είμαστε ο ένας κοντά στον άλλον.

Γνωρίζω βέβαια ότι το παιδί σου για πολλά χρόνια εξαρτήθηκε και θα εξαρτάται από ‘σένα αλλά η δική σου η δουλειά δεν είναι να συντηρήσεις αυτή την εξάρτηση, αλλά να την ελαχιστοποιήσεις. Το γονικό σου καθήκον είναι δύσκολο γιατί πολύ απλά πρέπει να μάθεις σ’ έναν άνθρωπο που υπέρ-αγαπάς να ζει – εύκολα κι αυτόνομα – χωρίς εσένα στη ζωή του. Κανένας δεν είπε ότι θα είναι απλή και ξεκούραστη δουλειά. Αλλά μες σ’ όλες τις άλλες υποχρεώσεις που ανέλαβες σαν γονιός αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη σου!

Πίστεψε με δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνια για έναν γονιό από το να βλέπει το παιδί του ώριμο, να έχει ζήσει επιτυχίες κι αποτυχίες, δυνατές χαρές και λύπες συνειδητοποίησης, μα πάνω απ’ όλα να έχει χαράξει τη δική του ζωή, έτσι όπως το ίδιο την πόθησε και την ονειρεύτηκε. Και ποτέ μην ξεχάσεις πως η πιο θλιβερή συνειδητοποίηση για έναν γονιό είναι αυτή ότι ώθησε το παιδί του να ζήσει τη ζωή του με ακατάλληλο τρόπο. Ένα δυστυχισμένο –περιορισμένο σ’ εμπειρίες – παιδί πάντα θα κατηγορεί τους γονείς του για τη μη ευτυχισμένη ζωή του και αλίμονο αν οι γονείς ξέρουν ότι όντως αυτοί ευθύνονται για τη μίζερη, χωρίς ενδιαφέρον ζωή του παιδιού τους. Μην ρίξεις τον εαυτό σου σε αυτή τη παγίδα και μη παγιδεύσεις ούτε το παιδί σου!

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη επιστολή μου προς τα εσένα, να είσαι καλά.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s