Τέσσερις τρόποι να νιώσετε και να περάσετε υπέροχα με αφορμή τα Χριστούγεννα

Να έχεις τα Χριστούγεννα που θέλεις!
Να έχεις τα Χριστούγεννα που θέλεις!

Σήμερα είμαι εδώ για να υποστηρίξω όσους μισούν την γιορτινή περίοδο που έρχεται. Σήμερα γράφω για όλους εκείνους που δεν αντέχουν τα Χριστούγεννα, βαριούνται να γιορτάσουν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, σκοπεύουν να πάθουν κατάθλιψη κατά τις γιορτινές μέρες ή/και πρόκειται να μισήσουν κάθε χαρούμενο άνθρωπο που βλέπουν γύρω τους. Αυτό το άρθρο λοιπόν είναι για όλους εσάς που δε θέλετε να ‘ρθουν τα Χριστούγεννα ή ιδανικά θα προτιμούσατε οι μέρες να περάσουν σε fast forward και να βρεθείτε μαγικά στην αρχή της επόμενης χρονιάς χωρίς να υποστείτε τίποτα που να είναι κόκκινο, γυαλιστερό, χιονισμένο ή γλυκούλι! Ελπίζω μετά απ’ όσα θα διαβάσετε παρακάτω να νιώσετε πως πάντα υπάρχουν τρόποι να γιορτάσουμε – με το δικό μας τρόπο – μια συγκεκριμένη μέρα καθώς το νόημα που δίνουμε στο κάθε τι στη ζωή μας είναι καθαρά προσωπικό μας μέλημα κι υπόθεση.

Πολλοί είναι οι συνηθισμένοι τρόποι για να νιώσει κανείς χαρούμενος μες σ’ ένα εορταστικό κλίμα κι άλλοι τόσοι είναι οι αντισυμβατικοί ή λιγότερο συνηθισμένοι τρόποι. Παρακάτω σας δίνω 4 διαφορετικούς τρόπους για να περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και για να τα θυμάστε ως τα πιο ιδιαίτερα κι ενδιαφέροντα της μέχρι τώρα ζωής σας.

Βοηθήστε έναν ή περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ναι, τετριμμένο και ναι, δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο κάθε Χριστούγεννα, όμως οι καλές οι πράξεις όποτε κι αν γίνονται είναι καλοδεχούμενες (έστω κι αν οφείλονται σε έντονη προπαγάνδα περί ανθρωπισμού εν όψει των γιορτών). Βρείτε έναν ή περισσότερους ανθρώπους που να έχουν πραγματική ανάγκη και να χρειάζονται βοήθεια – δυστυχώς στις μέρες μας οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια πολλαπλασιάζονται και βρίσκονται παντού – και προσφέρετε από φαγητό και ρούχα μέχρι εθελοντική εργασία ή οτιδήποτε άλλο κρίνετε εσείς απαραίτητο. Δε χρειάζεται να είστε πλούσιοι ή αργόσχολοι για να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία. Χρειάζεται απλά να θέλετε να δώσετε ένα μικρό ποσό από τα λεφτά που – αντικειμενικά – θα ξοδέψετε σε πράγματα και δραστηριότητες που δε χρειάζεστε, καθώς και λίγο από τον χρόνο σας – τον οποίο ούτως ή άλλως δε θέλετε να ξοδέψετε συμβατικά αυτά τα Χριστούγεννα, σωστά;

Όσο γράφω τα παραπάνω μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό η ηρωίδα που ενσάρκωσε η Τζούλια Ρόμπερτς στο “Eat, pray, love”. Ήταν μια συγγραφέας σε καλή οικονομική κατάσταση η οποία για χρόνια ταξίδευε σε διάφορες χώρες του κόσμου προκειμένου να βρει το προσωπικό της νόημα για τη ζωή.  Σ’ ένα από αυτά τα ταξίδια βρέθηκε σε μια φτωχή χώρα (στην Ινδονησία αν θυμάμαι καλά) κι εκεί  έγινε φίλη με μια νεαρή μητέρα η οποία μεγάλωνε το παιδί της μόνη της κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Κατά την πολύμηνη παραμονή της εκεί αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλια της μ’ έναν πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που συνήθιζε ως τότε. Έστειλε e-mail σε όλους τους φίλους της και τους ενημέρωνε πως τα λεφτά για το φαντασμαγορικό πάρτι γενεθλίων που έκανε κάθε χρόνο καθώς και τα χρήματα που θα δαπανούσαν όλοι οι φίλοι της για να της αγοράσουν πράγματα τα οποία δε χρειάζεται ή δε μπορούν να την κάνουν ευτυχισμένη θα γίνουν ένα καινούριο σπίτι και μαγαζί για τη νέα της φίλη στο Μπαλί και την κόρη της. Αυτός για ‘μένα είναι ένας πραγματικά διαφορετικός και σπουδαίος τρόπος να γιορτάσεις τα γενέθλια σου μαζί με όσους σ’ αγαπούν πραγματικά!

Ταξιδέψτε. Όσοι δεν αντέχετε να ζήσετε ακόμη μια χριστουγεννιάτικη οικογενειακή συνάθροιση, στο ίδιο μέρος, με τον ίδια πρόσωπα και τις ίδιες συζητήσεις βρείτε τον πιο οικονομικό τρόπο να ταξιδέψετε και φύγετε μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα! Αν μάλιστα επιλέξετε κι ένα μέρος στο οποίο δε θα κυριαρχεί το σύνηθες χριστουγεννιάτικο κλίμα τότε ακόμα καλύτερα για εσάς! Θα ξεχάσετε εύκολα πως κάποιοι άλλοι γιορτάζουν κάπου αλλού τα Χριστούγεννα (με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια).

Ανακαλέστε ευτυχισμένες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Πολλές φορές οι λόγοι που θλιβόμαστε ή θυμώνουμε στο παρόν συνδέονται με πράγματα και καταστάσεις του παρελθόντος που νοσταλγούμε ή ποτέ δεν είχαμε. Σκεφτείτε γιατί δε σας αρέσουν πια τα Χριστούγεννα. Δε μπορεί, κάποτε θα ζήσατε ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Πώς ήταν τότε η ζωή σας; Ποιους ανθρώπους είχατε γύρω σας; Τι άλλαξε από τότε; Μήπως πρέπει να γυρίσετε πίσω σε κάποιο αγαπημένο μέρος κατά τις φετινές γιορτές; Μήπως πρέπει ν’ αναζητήσετε ανθρώπους που δεν έχετε δει για καιρό και να περάσετε λίγο χρόνο μαζί τους; Και αν πάλι είστε απ’ αυτούς που δηλώνουν πως ποτέ δε ζήσατε ευτυχισμένα Χριστούγεννα σκεφτείτε: Τι έλειπε από τη ζωής παλιότερα; Μπορείτε τώρα να προσπαθήσετε να έχετε αυτό που θέλετε; Ξεκαθαρίστε τι αναζητάτε και θέστε στόχους. Μην αφήσετε κι άλλα Χριστούγεννα να περάσουν μ’ εσάς να νιώθετε εντελώς ανικανοποίητοι.

Και για τους πιο τολμηρούς: Ζητήστε από έναν άνθρωπο που είναι μόνος να κάνετε Χριστούγεννα μαζί. Πολλοί είναι εκείνοι που για διαφόρους λόγους δε θα καταφέρουν να γιορτάσουν πλάι σε αγαπημένα πρόσωπα. Αναζητήστε αυτούς τους ανθρώπους γύρω σας κι ακόμη κι αν δεν τους ξέρετε καλά, δοκιμάστε να μοιραστείτε το γιορτινό τραπέζι μαζί τους. Πιστέψτε με, κανένας άνθρωπος, όσο περίεργο χαρακτήρα κι αν έχει, δε θα απορρίψει εύκολα μια γλυκιά πρόσκληση σ’ εορταστική συνάθροιση. Αλλά ακόμη κι αν την απορρίψει, εσείς θα έχετε προσπαθήσει σωστά;

Ειδική σημείωση: Ένας φίλος μου είπε πως αν ήταν εντελώς μόνος του στις γιορτές – χωρίς οικογένεια ή φίλους να γιορτάσει – θα προσκαλούσε σε γεύμα έναν άστεγο. Θα του μαγείρευε, θα τρώγανε μαζί, θα ζητούσε ν’ ακούσει την ιστορία της ζωής του, θα του έδινε καινούρια ρούχα (ως χριστουγεννιάτικο δώρο) και θα φρόντιζε να διατηρήσει επαφή μαζί του ακόμη και μετά τις γιορτινές μέρες. Ξέρω πως για πολλούς κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει δύσκολο, υπερβολικό ή ακόμα και ριψοκίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά εγώ επιλέγω να το γράψω για όσους θα το έκαναν – ή το έχουν ήδη κάνει – μα και γιατί δε θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω την παραπάνω ιδέα στους αντισυμβατικούς τρόπους να γιορτάσει κάποιος τα Χριστούγεννα.

Βάζω στοίχημα πως πολλοί εκεί έξω κάποτε γιορτάσατε τα Χριστούγεννα εντελώς διαφορετικά απ’ ότι γενικά συνηθίζεται. Μοιραστείτε ελεύθερα τις εμπειρίες σας!

Ως την άλλη φορά που θα τα ξαναπούμε σας εύχομαι καλές γιορτές! Μακάρι φέτος να περάσετε τις εορταστικές μέρες με όσους θέλετε και με όποιον τρόπο ονειρεύεστε! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s