Να χωρίσω ή όχι;

Μαζί ή χώρια;
Μαζί ή χώρια;

Πολλές φορές έχει συμβεί ή θα συμβεί στη ζωή πολλών από εμάς να βρισκόμαστε σε μια σχέση στην οποία δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι αν και πόσο αξίζει να παραμείνουμε. Τα κριτήρια για τη διατήρηση μιας σχέσης διαφέρουν για τον καθένα αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες οι οποίοι κάνουν μια σχέση «καλή» ή «κακή». Αν είμαστε τίμιοι με τους εαυτούς μας και τους συντρόφους μας αργά ή γρήγορα θα νιώσουμε και θ’ αντιληφτούμε τι ακριβώς συμβαίνει στη σχέση μας κι από ‘κει κι έπειτα θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Ή θα μείνουμε ή θα φύγουμε απ’ αυτήν.

Μετά από μελέτη διαφόρων άρθρων συγκέντρωσα παρακάτω μερικούς σημαντικούς λόγους για να παραμείνει κάποιος στην υπάρχουσα σχέση του και κάποιους άλλους εξίσου σημαντικούς λόγους για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτήν. Όσα περισσότερα από τα παρακάτω ισχύουν τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να πάρετε είτε τη μία είτε την άλλη απόφαση.

Λόγοι για να παραμείνεις με κάποιον/α

-Είσαι ακόμα ερωτευμένος/η. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο έρωτας δεν είναι κάτι που μας συμβαίνει κάθε μέρα. Αν ακόμα έχεις έντονα συναισθήματα για το ταίρι σου τότε η ιδέα του χωρισμού μπορεί να σου προκαλεί από παράνοια έως πόνο. Λογικό και όλοι πρέπει να περάσουμε από το στάδιο του τρελού έρωτα για να μπορέσουμε αργότερα να σκεφτούμε λογικά και με ρεαλισμό. Πρέπει να ομολογήσουμε πως όσο διάστημα είμαστε ερωτευμένοι δε σκεφτόμαστε και πολύ!

-Νιώθεις ασφάλεια μες τη σχέση. Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να μείνεις σε μια σχέση. Καλή η ένταση και η αδρεναλίνη αλλά καλό είναι να μπορούμε να νιώθουμε ήρεμοι  και σίγουροι μες τις προσωπικές μας σχέσεις.

-Ο/η σύντροφος σε σέβεται και σε κατανοεί. Είναι υπέροχο το να σου δείχνει το ταίρι σου πως νιώθει κι αντιλαμβάνεται όσα λες και κάνεις ενώ εξίσου υπέροχο είναι και το να σου αποδεικνύει καθημερινά πως αξίζεις πολύ γι’ αυτόν/ην και σε θέλει πολύ στη ζωή του/της.

-Θέλετε να προσφέρετε πράγματα ο ένας στον άλλον. Η σχέση ανάμεσα σε δυο δοτικούς ανθρώπους θα είναι ζεστή, τρυφερή κι αρκετά εύκολη. Αν και οι δύο βάζετε ως προτεραιότητα τις ανάγκες του συντρόφου σας δύσκολα θα κατηγορήσετε ο ένας τον άλλον για εγωιστικές πράξεις.

-Το σεξ είναι υπερβολικά καλό. Ας μην κοροϊδευόμαστε! Το σεξ παίζει ρόλο και μάλιστα μεγάλο σε μια σχέση. Μπορεί να μην είναι το παν, μπορεί να μην εγγυάται πως μια σχέση θα κρατήσει αλλά έστω και για λίγο μπορεί να κρατήσει δυο ανθρώπους μαζί και να τους κάνει αληθινά χαρούμενους. Μελλοντικά φυσικά πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να λένε και καμιά ενδιαφέρουσα κουβέντα!

-Έχετε πολλά κοινά ενδιαφέροντα και περνάτε υπέροχα μαζί. Ο ενθουσιασμός για τα ίδια πράγματα και χόμπι και το μοίρασμα κοινών εμπειριών μπορεί να κρατήσει ένα ζευγάρι μαζί για καιρό. Αφήστε που έτσι δημιουργούνται οι πιο γλυκές αναμνήσεις!

-Έχετε κοινές αξίες και αντιλαμβάνεστε τη ζωή με τον ίδιο τρόπο. Οι κοινές απόψεις, οι κοινές πεποιθήσεις και ο παρόμοιος τρόπος σκέψης – ανεξαρτήτως του πως λειτουργεί ο καθένας – μπορούν να ενώσουν ένα ζευγάρι για μια ζωή.

 

Λόγοι για να χωρίσεις με κάποιον/α

-Δέχεσαι κάποιου είδους κακοποίηση (σωματική, ψυχολογική, λεκτική κ.λ.π.). Δε χρειάζεται να πω πολλά. Μόνο θέλω να σας παρακαλέσω να βρείτε το θάρρος και τον τρόπο να φύγετε μακριά πριν να είναι αργά!

-Νιώθεις πως έχεις χάσει τον εαυτό σου. Όταν δεν ξέρετε πια πού ξεκινά η δικιά σας επιθυμία και πού η απαίτηση του άλλου τότε υπάρχει πρόβλημα. Ναι, οι αποφάσεις σε μια σχέση είναι κοινές και ναι, πρέπει να γίνονται υποχωρήσεις προκειμένου η σχέση να διαρκέσει στο χρόνο. Όμως προσπαθήστε να μην ξεχάσετε ποτέ πως πριν γνωρίσετε τον/την τωρινό σας σύντροφο είχατε όνειρα, στόχους και προσπαθήστε να μην εγκαταλείψετε τα θέλω σας σε κάποιο στάδιο της ζωής σας.

-Νιώθεις έλλειψη ανεξαρτησίας κι ελευθερίας κινήσεων. Η έλλειψη ελευθερίας κάνει τα ανθρώπινα ένστικτα ν’ αγριέψουν και δηλητηριάζει την αγάπη. Ο πόθος και η χαρά της συνύπαρξης με τον άλλον γεννιέται μέσα από την αβεβαιότητα και τη συνεχή διεκδίκηση του/της συντρόφου μας. Επίσης, ο πιο γοητευτικός σύντροφος είναι πάντα ο ανεξάρτητος σύντροφος!

-Βαριέσαι. Πολύ δύσκολο να διαρκέσει μια βαρετή σχέση. Βέβαια δε μπορούμε να περιμένουμε πως θα υπάρξει ποτέ κάποια σχέση στην οποία ποτέ δε θα βαρεθούμε. Η ζωή δεν είναι κινηματογραφική ταινία! Μες τις σχέσεις μας θα βιώσουμε πέρα από πολλά θετικά και πολλά αρνητικά – μεταξύ αυτών και ανία. Αυτό δε σημαίνει πως η σχέση μας δεν είναι συνολικά καλή. Αν όμως το βασικό χαρακτηριστικό της σχέσης μας γίνει η ανία και η έλλειψη παντός ενδιαφέροντος θα πρέπει να δράσουμε άμεσα κι αποφασιστικά!

-Το σεξ είναι πολύ κακό. Είπαμε και νωρίτερα πως το σεξ είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να τον παραβλέψουμε. Το κακό σεξ είναι δείκτης πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση μας. Μπορεί να διορθωθεί και να γίνει πολύ καλύτερο. Αν για κάποιο λόγο δε διορθώνεται ή ποτέ δεν ήταν καλό πρέπει να σκεφτούμε ποιοι άλλοι παράγοντες υπάρχουν για να μας κρατήσουν ευτυχισμένους μες τη σχέση.

-Με τον άλλο/η δεν έχετε τίποτα κοινό. Ισχύει πως τα ετερώνυμα έλκονται όμως συνήθως δε κρατάει για πολύ. Τις περισσότερες φορές όταν  το πάθος τελειώνει οι ετερόκλητοι άνθρωποι ξεκινούν να «σκοτώνονται» κάνοντας άθελα τους πολύ κακό ο ένας στον άλλον. Κι επειδή δεν υπάρχει ο έντονος πόθος που βίωναν στην αρχή, κανένας απ’ τους δυο δε θεωρεί την ένταση σέξι πια.

-Νιώθεις πως ο/η σύντροφος σκέφτεται πάντα πρώτα τον εαυτό του/της. Δυστυχώς ένας εγωιστής και μη δοτικός σύντροφος δεν είναι η καλύτερη εγγύηση για μια μακροχρόνια σχέση. Όλοι είμαστε ως ένα βαθμό εγωιστές αλλά ποτέ δεν πρέπει για το δικό μας καλό να κάνουμε κακό στον άλλον ή να δημιουργούμε εχθρικό κλίμα μες την ίδια μας τη σχέση.

Αντί επιλόγου

Είτε αποφασίσετε να παραμείνετε είτε ν’ αποχωρήσετε από μια σχέση, να θυμάστε πάντα πως κάθε τέλος είναι και μια αρχή και κάθε αρχή είναι η ευκαιρία για ένα νέο μάθημα στη ζωή μας. Μη φοβάστε να μείνετε και να προσπαθήσετε. Μη φοβάστε να επαναστατήσετε και να ξεκινήσετε κάτι καινούριο απ’ το σημείο που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Μα ακόμη κι αν φοβάστε να ξέρετε πως πάντα μπορείτε να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε τις συνθήκες της ζωή σας.

Πάντα να θυμάστε πως ο μόνος που σας ανήκει είναι ο εαυτός σας και σε αυτόν θα πρέπει να φέρεστε πρώτα με αγάπη και σεβασμό. Έχοντας ως γνώμονα αυτό θα καταφέρετε να γίνετε καλοί/ες σύντροφοι και οι σχέσεις σας μπορεί να μην είναι τέλειες αλλά θα είναι ποιοτικές κι αξιόλογες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s