Πότε χρειάζεται να δω κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και ποιον πρέπει να επιλέξω;

20150728_113105Το πότε πρέπει ο καθένας από εμάς να επισκεφτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Απ’ την άλλη η σωστή αναζήτηση προκειμένου να βρούμε τον κατάλληλο επαγγελματία για εμάς και την περίπτωση μας μπορεί να φαντάζει δύσκολη, μα δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο πιστεύουν πολλοί. Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά πότε πρέπει ν’ αναζητήσει κάποιος τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας και με ποια κριτήρια πρέπει να τον αναζητήσει.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας όταν:

– Κάποια προβλήματα παραμένουν και επιμένουν στη ζωή μας για καιρό χωρίς να μπορούμε να τους δώσουμε λύσεις

– Νιώθουμε πως η ζωή μας βρίσκεται σε αδιέξοδο και δυσκολευόμαστε να προχωρήσουμε μπροστά

– Βιώνουμε έλλειψη της (σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής) λειτουργικότητας μας στην καθημερινότητα μας

– Έχουμε έντονα συμπτώματα θλίψης και άγχους

– Αισθανόμαστε πως κανένας δικός μας άνθρωπος δεν μπορεί να μας βοηθήσει στη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε

Με ποια κριτήρια αναζητούμε ειδικό ψυχικής υγείας:

Συνήθως οι περισσότεροι οι οποίοι αναζητούν να μιλήσουν με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ρωτούν συγγενείς ή φίλους για το αν έχουν υπόψιν τους κάποιο συγκεκριμένο επαγγελματία. Αν δεν μπορεί κάποιος δικός σας άνθρωπος να σας προτείνει με σιγουριά έναν ειδικό, τότε μάλλον ήρθε η ώρα ν’ αρχίσετε την προσεκτική έρευνα μόνοι σας. Μην ανησυχείτε, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαντάζεστε. Αρκεί να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα κριτήρια κατά την έρευνα σας. Σε γενικές γραμμές λοιπόν πρέπει να κοιτάτε στα διάφορα βιογραφικά ειδικών που διαβάζετε τα παρακάτω:

– Ένας ειδικός πρέπει να ‘χει είτε πτυχίο ψυχολογίας από αξιόπιστο πανεπιστήμιο ή κάποιο άλλο πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο οργανισμό.

-Αν χρειάζεστε συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής τότε θα χρειαστεί ν’ αναζητήσετε ψυχίατρο με τους ανάλογους τύπους σπουδών.

– Οποιεσδήποτε μεταπτυχιακές σπουδές ή μετεκπαιδεύσεις σε διαφόρους τομείς (π.χ. ψυχοθεραπευτικές μεθόδους) δίνουν επιπλέον στοιχεία για τα προσόντα του ειδικού και για τις θεραπευτικές μεθόδους που ενδεχομένως χρησιμοποιεί ο εκάστοτε ειδικός.

– Αν αναζητάτε ψυχολόγο τότε σιγουρευτείτε πως διαλέγετε κάποιον επαγγελματία με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Σε κάθε χώρα βέβαια το δίκαιο και οι νόμοι γύρω από μια άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι διαφορετικοί οπότε θέλει ξεχωριστό ψάξιμο για το τι ισχύει για τους ψυχολόγους σε κάθε χώρα (ή μπορείτε να ρωτήσετε ευθέως τον ειδικό που σας ενδιαφέρει σχετικά με την άδεια του επαγγέλματος του).

– Προσπαθήστε απ’ το βιογραφικό ενός ειδικού ψυχικής υγείας να μάθετε για την εμπειρία του και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί.

– Εφόσον έρθετε σ’ επαφή με κάποιον επαγγελματία έχετε δικαίωμα να ρωτήσετε κάποια βασικά πράγματα για την όλη διαδικασία στήριξης ή θεραπείας (προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα σε τι ακριβώς δεσμεύεστε) ενώ καλό θα ήταν ο επαγγελματίας απ’ τη μεριά του να σας πει σε γενικές γραμμές τι αναμένει από εσάς και σε πόσο περίπου χρονικό διάστημα (αν μπορεί να υπολογιστεί) θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κύκλος συναντήσεων μεταξύ σας.

– Οι χρηματικές απολαβές του εκάστοτε ειδικού ψυχικής υγείας είναι ένα ζήτημα τ’ οποίο είναι καλό να ξεκαθαρίζει απ’ την αρχή ώστε ο μελλοντικός πελάτης να ξέρει πόσα χρήματα περίπου θα του κοστίσει ένας κύκλος συναντήσεων με τον ειδικό.

Τι γίνεται όταν δούμε πως με τον ειδικό ψυχικής υγείας που διαλέξαμε τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε;

Το πρώτο που οφείλετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον ίδιο τον επαγγελματία για τα αρνητικά σας συναισθήματα. Νιώθετε άβολα απ’ τη διαδικασία; Νιώθετε δυσαρέσκεια απ’ τις μεθόδους που χρησιμοποιεί; Αισθάνεστε φόβο κι ανασφάλεια να μοιραστείτε συγκεκριμένες πληροφορίες μαζί του; Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, ο ειδικός ψυχικής υγείας δεν είναι εκεί για να μαντεύει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να μιλήσετε! Μόνο αν εκφράσετε ότι σας απασχολεί, υπάρχει ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

Εάν μιλήσετε στον ειδικό ψυχικής υγείας για τα αρνητικά συναισθήματα σας αλλά η κατάσταση δε μοιάζει ν αλλάζει στις επόμενες συνεδρίες, καλό θα είναι να κάνετε την έρευνα σας και γι’ άλλους ειδικούς. Δεν είστε υποχρεωμένοι να περάσετε όλοι σας τη ζωή επισκεπτόμενοι έναν και μόνο ειδικό, πόσο μάλλον αν δε θεωρείτε πως αυτός δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς. Βρείτε λοιπόν κάποιον/α με τον οποίο/α θα νιώσετε εύκολα χημεία κι άνεση να μιλήσετε μαζί του/της και μη σπαταλάτε το χρόνο σας κάνοντας συναντήσεις που δε σας ικανοποιούν.

Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως η εμπιστοσύνη και η καλή σχέση μ’ έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας δε χτίζεται σε μια-δυο συναντήσεις, αλλά παίρνει αρκετό καιρό κι απαιτεί υπομονή, δουλειά και πειθαρχεία τόσο απ’ τον επαγγελματία όσο κι απ’ τον πελάτη.

Μπορείτε να βρείτε το άρθρο και στο honeynews.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s