Καλοκαιρινός έρωτας: θα κρατήσει ή όχι;

20140825_201543

Οι περισσότεροι από μας κάποτε, σε κάποιες διακοπές μας ένα καλοκαίρι νιώσαμε την ανάγκη να βρούμε κάποιον/α για να γοητευτούμε – και γιατί όχι, να ερωτευθούμε – υπό τους ήχους των κυμάτων και υπό το φως των καλοκαιρινών αστεριών, του φεγγαριού και την αίσθηση του δροσερού αέρα το βράδυ που φέρνει ένα γλυκό λουλουδένιο άρωμα. (Αρκετά ρομαντική η περιγραφή μου, έτσι;). Τι γίνεται λοιπόν όταν η ευχή μας εισακουστεί και τελικά γίνει πραγματικότητα; Αν τελικά έρθει ο καλοκαιρινός έρωτας, πόσο έτοιμοι είμαστε γι’ αυτόν; Μπορούμε να τον ζήσουμε αποδεχόμενοι πως ίσως η όλη εμπειρία δε θα διαρκέσει παρά λίγες ημέρες; Ή αν επιθυμούμε διακαώς να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο και να φτάσει ως το χειμώνα, ξέρουμε ποιοι παράγοντες θα συντελέσουν καθοριστικά σ’ αυτό; Ας δούμε μία-μία τις πιθανότητες μας.

Γιατί είναι εύκολο να ερωτευθούμε το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι ειδικά στις μεσογειακές χώρες χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, λιγοστά μα φανταχτερά ρούχα, έντονη ανάγκη για ξεκούραση (λόγω της ζέστης) και έλλειψη ενδιαφέροντος για σκληρή εργασία. Με λίγα λόγια οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον ένα μέρος του καλοκαιριού τους θέλουν να το περάσουν με όσο περισσότερο ενθουσιασμό, ξεγνοιασιά και ανευθυνότητα μπορούν. Στην περίοδο δε των καλοκαιρινών διακοπών όπου οι περισσότεροι θα βρεθούν – πιθανότατα – σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος με μαυρισμένους, κεφάτους ανθρώπους, θα θελήσουν να βάλουν σε πλήρη εφαρμογή το “περνάω καλά χωρίς να σκοτίζομαι πολύ για όσα σκοτιζόμουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο”. Κι έτσι μέσα σ’ αυτό το κλίμα χαράς και καλοκαιρινής τρέλας, οι άνθρωποι έρχονται κοντά, γνωρίζονται καλύτερα και λίγο αν ενθουσιαστούν με μια νέα γνωριμία, θα καταλήξουν ερωτευμένοι.

Ερωτεύθηκα. Τώρα τι γίνεται;

Μπράβο, πολύ ωραία νέα! Ο έρωτας είναι πάντα μια όμορφη εμπειρία η οποία έχει να μας δώσει και να μας μάθει πολλά και δεν είναι άσχημο να έχουμε μια καλοκαιρινή περιπέτεια να διηγιόμαστε στα εγγόνια μας!

Εφόσον ο έρωτας προέκυψε μπορούμε να τον ζήσουμε με όλο μας το είναι, σε όλο του το μεγαλείο. Είναι καλοκαίρι, είμαστε διακοπές και δεν είναι καθόλου καλή ιδέα εκεί που ήμαστε ξέγνοιαστοι και χαρούμενοι, να μελαγχολήσουμε σκεπτόμενοι το αύριο και όσα θα φέρει. Κάθε στιγμή αλλά ένα περισσότερο σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να επικεντρωθούμε στο παρόν και να ζήσουμε το τώρα, αυτό που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ποιος από μας ξέρει το μέλλον; Ωφελεί να παρά-σοβαρέψουμε μες το κατακαλόκαιρο σκεπτόμενοι αν θα ‘χουμε σχέση το χειμώνα; Ας μην πάρουμε τη σχέση μας πολύ στα σοβαρά κι ας ζήσουμε τη στιγμή. Δε χρειάζεται να υποτιμήσουμε το ρομάντζο που ζούμε αλλά ούτε και να το υπέρ-τιμήσουμε. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να περάσουμε ωραία!

Θα κρατήσει ο έρωτας ή όχι;

Το να βρεις τον μεγάλο σου έρωτα σε κάποιο όμορφο μέρος το καλοκαίρι είναι λίγο σαν να κερδίζεις τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Μπορεί να συμβεί, μερικοί το έχουν ζήσει αλλά κανένας δε μπορεί να σε διαβεβαιώσει πως θα συμβεί και σ’ εσένα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν είτε στο να διαρκέσει μια σχέση πέρα από τις διακοπές είτε όχι.

Συναισθηματική διαθεσιμότητα: Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας το τι αφήσαμε εμείς πίσω, πριν φύγουμε για τις διακοπές μας, και τι άφησε το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Αν είμαστε και οι δυο single γι’ αρκετό καιρό και επιθυμούμε μια σχέση, τότε ίσως ο καλοκαιρινός μας έρωτας να έχει μέλλον. Αν έστω κι ένας από τους δυο έχει εκκρεμότητες αφημένες πίσω στον τόπο που μένει, τότε μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές, πιθανότατα θα γυρίσει πίσω στις εκκρεμότητες του.

Μόνιμος τόπος διαμονής: Σημαντικό ζήτημα για όλα τα ζευγάρια, άρα και για όσους ερωτεύονται το καλοκαίρι. Το πού θα γυρίσει ο καθένας μετά τις διακοπές του και το πόση χιλιομετρική απόσταση θα χωρίζει τους δυο ερωτευμένους είναι θέματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Αλλιώς είναι από κάποιο νησί να γυρίσουμε και οι δυο στην ίδια ή σε διπλανές πόλεις, κι αλλιώς ο ένας να επιστρέψει στη μια άκρη της χώρας κι ο άλλος στην άλλη (ή ακόμη δυσκολότερα, σε μια χώρα ο ένας και σε μια διαφορετική ο άλλος). Πόσο συχνά μπορούν να βρίσκονται δυο άνθρωποι που ζουν μακριά ο ένας απ’ τον άλλον; Είναι εύκολο από ‘κει που ήταν συνέχεια μαζί στις διακοπές τους τώρα να συνεχίσουν μια σχέση από απόσταση;

Συμβατότητα χαρακτήρων και κοινά ενδιαφέροντα: Πέρα απ’ το έντονο συναίσθημα και την συχνή επαφή, ένα ζευγάρι πρέπει να ‘χει και μια ορισμένη συμβατότητα σε κάποιους τομείς για να μπορέσει να συνεχίσει τη σχέση του. Μπορεί κατά τη διάρκεια των διακοπών να μοιάζουν όλα ιδανικά και να πιστεύουμε πως ταιριάζουμε απόλυτα με τον άλλον, όμως ίσως η πραγματικότητα να είναι διαφορετική. Επειδή και οι δυο αγαπάμε τη θάλασσα, τον ήλιο και τα θαλάσσια σπορ, δε σημαίνει πως μπορούμε να μείνουμε οπωσδήποτε μαζί κι αγαπημένοι. Ίσως ακούμε διαφορετική μουσική, ίσως διαβάζουμε διαφορετικά βιβλία (ή ίσως ο ένας διαβάζει κι ο άλλος όχι), ίσως οι παρέες μας δεν ταιριάζουν, ίσως οι τρόποι ζωής μας διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες για να κρίνουμε αν δυο άνθρωποι είναι συμβατοί ή όχι. Αν δυο άνθρωποι μπορούν να συμβιώσουν καλά σ’ ένα όμορφο μέρος με θάλασσα, αλλά και σε μια συννεφιασμένη, μουντή πόλη, τότε έχουν πολλές πιθανότητες να περάσουν πολύ καιρό μαζί!

Συμπέρασμα: Αν ερωτευθείτε αυτό το καλοκαίρι, νιώστε πολύ τυχεροί και διασκεδάστε το με την ψυχή σας! Δεν ερωτευόμαστε κάθε μέρα οπότε δείτε το ως δώρο – έστω και προσωρινό – και μην το υπέρ-αναλύσετε. Η πολλή ανάλυση δε μας κάνει καλό στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες! Το αν το ρομάντζο σας θα έχει περαιτέρω εξέλιξη θα φανεί πολύ σύντομα: μόλις οι διακοπές τελειώσουν και γυρίσετε πίσω στα σπίτια σας. Αν συνεχίσει η σχέση σας, εύχομαι σ’ εσάς και το ταίρι σας να ‘χετε καλό χειμώνα και μαζί! Αν η σχέση τελειώσει με το τέλος του καλοκαιριού, απλά κρατήστε τις όμορφες αναμνήσεις σας κι ετοιμαστείτε για τον επόμενο μεγάλο έρωτα της ζωής σας ο οποίος δε χρειάζεται να είναι καλοκαιρινός!

Bonus: Αγαπημένες ταινίες με καλοκαιρινούς έρωτες να σας συντροφέψουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dirty dancing

Grease

500 days of Summer

Adventureland

The Notebook

Advertisements

One thought on “Καλοκαιρινός έρωτας: θα κρατήσει ή όχι;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s