Περιμένοντας τη σωστή στιγμή

20150730_132621

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πει αρκετές φορές φράσεις όπως “Περιμένω την κατάλληλη στιγμή”. Συχνά πιστεύουμε πως υπάρχει μια ιδανική στιγμή για να συμβεί κάτι στη ζωή μας ή για να πράξουμε κάτι που αναβάλαμε εδώ και καιρό. Υπάρχουν όμως σωστές στιγμές; Πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι συνθήκες ιδανικές πριν δράσουμε;

Σίγουρα όλες οι στιγμές και οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Άλλοτε μοιάζει πανεύκολο να κάνουμε κάτι κι άλλοτε τόσο δύσκολο. Πόσο όμως ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται ή μειώνεται με βάση τη διάθεση μας ή την οπτική μας για τα πράγματα; Με βάση τα συναισθήματα και τις σκέψεις που κάνουμε συχνά το δύσκολο μοιάζει πραγματοποιήσιμο και το σχετικά απλό μοιάζει ακατόρθωτο. Μπορούμε άραγε να είμαστε ενεργητικοί απέναντι στα πράγματα ανεξαρτήτως των εκάστοτε συνθηκών;

Η απάντηση είναι ναι, μπορούμε. Πώς; Μόνο αν επικεντρωθούμε στο τώρα. Για σκεφτείτε το: Τι έχουμε πέρα απ’ το τώρα; Μόνο το παρόν είναι εδώ, μαζί μας. Το παρελθόν είναι πλέον μακριά. Το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Το μόνο που έχουμε είναι αυτή η στιγμή. Όπως κανένας δε μας εγγυήθηκε παλιά το σήμερα, έτσι κανένας δε θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και για το αύριο. Η μόνη περιουσία μας είναι το τώρα και μ’ αυτή την μικρή μα σπουδαία περιουσία πορευόμαστε όλοι μας.

Είμαστε λοιπόν στο εδώ, στο σήμερα. Τι κάνουμε; Δρούμε! Όχι σπασμωδικά, όχι με φόρα. Δεν τρέχουμε σε αγώνα δρόμου. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να προλάβουμε κάτι. Η δράση δεν είναι μόνο έντονη κίνηση. Συχνά είναι μόνο μια ήρεμη αναπνοή. Μερικές φορές αρκεί απλά να καθίσετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στο τώρα και είναι σαν να δράτε πιο αποφασιστικά από ποτέ.

Τι πρέπει να υποσχεθούμε στον εαυτό μας; Πως αυτό που οφείλουμε και έχουμε τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε σήμερα, καλό θα ήταν να μην το αφήσουμε γι’ αύριο. Εφόσον το αύριο είναι τόσο αβέβαιο, καλύτερα να δράσουμε σήμερα που ακόμη μπορούμε.

Συχνά δεν το καταλαβαίνουμε. Αφήνουμε τις στιγμές να χάνονται, να μας προσπερνάνε κι εμείς συνεχίζουμε με την πεποίθηση πως θα έχουμε πολλές ίδιες ευκαιρίες να κάνουμε ένα και μόνο πράγμα. Όμως συχνά δεν ισχύει αυτό. Η ζωή κάθε μέρα είναι διαφορετική απ’ την προηγούμενη. Οι άνθρωποι κάθε λεπτό αλλάζουμε λίγο. Ίσως απειροελάχιστα, μα αλλάζουμε. Αύριο είμαστε πάντα αλλιώτικοι σε σχέση με σήμερα. Έτσι δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό που θα κάναμε χθες μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε σήμερα με έναν πολύ παρόμοιο τρόπο. Ίσως μάλιστα σήμερα να μην έχουμε τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε και καθόλου. Άδικο; Ίσως, μα η ζωή προχωρά μερικές φορές πολύ πιο γρήγορα και απροσδόκητα απ’ ότι υπολογίζουμε. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αντίθετα πρέπει να γεμίζει χαρά και ικανοποίηση τις καθημερινές, μικρές στιγμές μας. Αν συνειδητοποιούσαμε συχνότερα πως κάποιες στιγμές δε θα επιστρέψουν ποτέ και κάποιες καταστάσεις δε θα είναι ποτέ οι ίδιες, θα είχαμε να διηγηθούμε πολλές παραπάνω ευτυχισμένες στιγμές απ’ όσες ίσως έχουμε τώρα.

Να θυμάστε πως ο χρόνος σας δεν είναι άπειρος γι’ αυτό και η ζωή σας έχει φοβερή αξία! Σήμερα κιόλας κάντε όσα όλα υπολογίζατε να κάνετε αργότερα.

Αν εδώ και καιρό αναβάλλετε το ραντεβού σας μ’ ένα φίλο, τηλεφωνήστε του απόψε.

Αν εδώ και μέρες θέλατε να ξεκινήσετε κάποιο βιβλίο, διαβάστε τις πρώτες σελίδες σήμερα.

Αν από καιρό θέλατε να δοκιμάσετε ένα συγκεκριμένο φαγητό, αναζητήστε το σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής σας ή ακόμη καλύτερα, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε μόνοι σας!

Αν εδώ και χρόνια ονειρευόσασταν να πάτε ένα ταξίδι, ξεκινήστε από σήμερα να μαζεύετε λίγα-λίγα χρήματα και σ’ ένα χρόνο από τώρα βάζω στοίχημα πως θα έχετε πλησιάσει τον στόχο σας.

Αν συνεχώς επιθυμείτε να μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα που σας γοητεύει, πείτε τις πρώτες όμορφες λέξεις σήμερα.

Αν ακόμη δεν πήγατε εκείνη τη βόλτα στο πάρκο κοντά στο σπίτι σας, ευκαιρία να την κάνετε σήμερα, μόλις βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Αν σήμερα μιλήσατε μ’ ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και ξεχάσατε να του πείτε πως το αγαπάτε, προλαβαίνετε ακόμα να του τηλεφωνήσετε λέγοντας του πως σήμερα ξεχάσατε να κάνετε κάτι πολύ σημαντικό.

Σας εύχομαι να νιώθετε συχνά πως οι μέρες γεμίζουν μοναδικές ανεπανάληπτες στιγμές οι οποίες δεν έρχονται μαγικά στις ζωές σας, μα τις δημιουργείτε εσείς οι ίδιοι κάθε μέρα, με ειλικρινή δράση.

Bonus: O Λεό Μπουσκάλια μιλάει για τη δύναμη του τώρα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s