Ασκήσεις θετικής ψυχολογίας για να κάνετε μόνοι στο σπίτι ή όπου αλλού βρίσκεστε

Untitled

Σε λίγες ώρες αρχίζει μια νέα χρονιά και τι καλύτερο από το να την ξεκινήσουμε αποκτώντας νέες καθημερινές θετικές συνήθειες; Παρακάτω σας προτείνω μερικές ασκήσεις θετικής ψυχολογίας τις οποίες εάν ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας θ’ αρχίσετε σιγά-σιγά να νιώθετε τη ζωή σας ν’ αλλάζει.

Άσκηση ευγνωμοσύνης

Μια απλή άσκηση η οποία απαιτεί μόνο δυο λεπτά σκέψης από εσάς και μπορείτε να την κάνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε. Σκεφτείτε τρία θετικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν μες τη μέρα και για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Κάνοντας καθημερινά αυτή την άσκηση θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πως όσα συμβάντα κι αν σας στενοχωρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάντα θα μπορείτε να εντοπίσετε τρεις λόγους για να πείτε “ευχαριστώ”.

Άσκηση γενναιοδωρίας

Βάλτε ένα μικρό καθημερινό στόχο να κάνετε ένα “δώρο” σε κάποιον/α χωρίς να το περιμένει. Δε μιλάμε πάντα για προσφορά οικονομικής βοήθειας σε κάποιον (το πιο σύνηθες κι εύκολο) μα για το χάρισμα της απόλυτης προσοχής μας και της συνείδησης μας σ’ ένα άτομο που δεν περιμένει/ζητάει βοήθεια ή κάποια χάρη αλλά ίσως να έχει κάποια ανάγκη. Αυτή η ανάγκη θα μπορούσε να είναι ένα χαμόγελο, ένας καλός λόγος, μια αγκαλιά, μια πρόταση για βόλτα ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε ή θα προκύψει να σκεφτείτε στην πορεία. Μείνετε ανοιχτοί στην πιθανότητα να προσφέρετε ένα κομμάτι του εαυτού σας σε κάποιον και οι ευκαιρίες να πραγματοποιήσετε το στόχο σας θα είναι πάντα αρκετές.

Ασκήσεις συγκέντρωσης

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασκήσεων συμπεριλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού αλλά και ασκήσεις συγκέντρωσης σε μια πράξη/κατάσταση που μας συμβαίνει τώρα. Για παράδειγμα η συγκέντρωση στο φαγητό μας την ώρα που τρώμε είναι μια υπέροχη άσκηση βίωσης του παρόντος, του “τώρα”. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας να συγκεντρώνετε τις αισθήσεις σας σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή: Φάτε αργά, μασήστε με σταθερό ρυθμό, νιώστε την υφή του. Προσπαθήστε να βρείτε λόγους που το θεωρείτε απολαυστικό. Εναλλακτικά εκτιμήστε το φαγητό που τρώτε (ακόμη κι αν δεν είναι το αγαπημένο σας), δεχτείτε πως κάποια άλλη στιγμή θα φάτε κάτι που προτιμάτε πολύ περισσότερο και παραμείνετε όσο γίνεται πιο συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνετε μέχρι να τελειώσετε το γεύμα σας.

Ασκήσεις αυτοεκτίμησης

Ποτέ μην ξεχνάτε πως όσο καλύτερη είναι η εσωτερική μας ενέργεια τόσο δυνατότερο είναι αυτό που εκπέμπουμε στους πάντες γύρω μας. Για την ενίσχυση της προσωπικής μας ενέργειας απαιτείται η σταθερή παροχή αγάπης προς τον εαυτό μας και η ορθή ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μας με διάφορες μεθόδους. Για παράδειγμα καλό είναι να κάνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα γραπτό απολογισμό των όσων καταφέραμε μέσα στις προηγούμενες 6-7 ημέρες. Διαπιστώνοντας τις μικρότερες αλλά και τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας θα τονώσουμε την πεποίθηση μας πως είμαστε ικανοί και δυνατοί για πολλά κι εφόσον έχουμε ήδη καταφέρει σημαντικά πράγματα, στο μέλλον πολύ πιθανόν να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα.

Ασκήσεις γυμναστικής

Καμία άσκηση θετικής σκέψης δεν αρκεί από μόνη της για να χαρίσουμε στον εαυτό μας την πλήρη ευεξία. Η συχνή άθληση βοηθάει το σώμα, επηρεάζει τον εγκέφαλο άρα μοιραία και τη διάθεση μας. Ανάλογα με την ηλικία σας, τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως έχετε και οποιεσδήποτε άλλες παραμέτρους επιλέξτε έστω μια ήπια μορφή άσκησης (π.χ. το περπάτημα ενδείκνυται γι’ αρκετές ομάδες ανθρώπων) και ξεκινήστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον για μισή ώρα να την εφαρμόζετε.

Μέχρι το επόμενο μου post το οποίο θα δημοσιευτεί μες τον Γενάρη του 2016 σας εύχομαι να περάσετε μια υπέροχη Πρωτοχρονιά και μακάρι ο νέος χρόνος να φέρει “δώρα” πολλά απ’ αυτά που επιθυμείτε κι ονειρεύεστε!

Advertisements

2 thoughts on “Ασκήσεις θετικής ψυχολογίας για να κάνετε μόνοι στο σπίτι ή όπου αλλού βρίσκεστε

  1. Το κείμενό σου είναι ένα δώρο για όλους μας. Θα το χαρίσω και εγώ στα αγαπημένα μου πρόσωπα.
    Σου εύχομαι Χρόνια Πολλά χαρούμενα και ευτυχισμένα και μια πολύ Καλή Χρονιά!

    • Σ’ ευχαριστώ πολύ Electra! Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σ’ εσένα και τους ανθρώπους που αγαπάς!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s