Σημειώσεις απ’ το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι “Να σου πω μια ιστορία”

20160421_174753

Ο Χόρχε Μπουκάι δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Γνωστός γιατρός και ψυχοθεραπευτής έχει γράψει δεκάδες βιβλία αυτογνωσίας, φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Το “Να σου πω μια ιστορία” είναι από τα πιο γνωστά και διαβασμένα του βιβλία. Αποτελείται από μια σειρά όμορφων ιστοριών λαϊκής σοφίας και φιλοσοφικής σκέψης. Διαβάζοντας το κράτησα κάποιες σημειώσεις τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

– Ζούμε πιστεύοντας ότι “δεν μπορούμε” να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, όταν ήμασταν μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε. Όμως, ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε αν τώρα μπορούμε είναι να προσπαθήσουμε πάλι με όλη μας τη ψυχή!

– Ένας μύθος, ένα παραμύθι ή ένα ανέκδοτο μπορούν ν’ αποτυπωθούν στη μνήμη εκατό φορές πιο ανεξίτηλα από χίλιες θεωρητικές εξηγήσεις, ψυχαναλυτικές ερμηνείες ή επιχειρήματα.

– Δεν είναι το βυζί που μας τρέφει. Είναι το γάλα!

– Ανάδραση: Μηχανισμός με τον οποίο προστατεύουμε τους άλλους απ’ τη δική μας επιθετικότητα. Με άλλα λόγια η επιθετική και βίαιη ενέργεια μας συγκρατείται προτού φτάσει στον άλλον από ένα φράγμα που τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι. Το φράγμα αυτό δεν απορροφά την κρούση, απλώς την ανακλά. Κι όλος ο θυμός, όλη η κακοκεφιά, όλη αυτή η επιθετικότητα στρέφεται εναντίον του εαυτού μας άλλοτε μέσω πράξεων αυτοτιμωρίας κι άλλοτε μέσω κρυμμένων συγκινήσεων ή συναισθημάτων.

– Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κόσμημα. Και σαν τέτοιο, πρέπει να εκτιμηθεί από έναν αληθινά ειδικό. Δεν ωφελεί να γυρίζουμε εδώ κι εκεί ζητώντας να εκτιμήσουν άνθρωποι την πραγματική μας αξία.

– Πρέπει να ξέρεις ότι και αυτό θα περάσει.

– Μη νιώθεις νικημένος ακόμη κι όταν έχεις νικηθεί.

– Δεν “πρέπει” να κάνουμε τίποτα στη ζωή μας. Δεν οφείλουμε τίποτα σε κανέναν, μόνο ικανοποίηση στον εαυτό μας. Το ζόρι πρέπει να το κρατάμε για τη… δυσκοιλιότητα.

– Μερικές φορές η ζωή μας γίνεται δύσκολη όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον. Ωστόσο, αν υπάρχει μια δυσκολία που αξίζει τον κόπο ν’ αντιμετωπίσουμε, αυτή είναι το να βοηθήσουμε κάποιον άλλον.

– Όταν κατέχουμε κάτι και γινόμαστε εξαρτημένοι σκλάβοι του, τότε ποιος ανήκει σε ποιον; Ποιος έχει ποιον;

– Οι απαντήσεις δεν είναι έξω, αλλά μέσα μας. Ήταν πάντα εδώ, οπότε δεν είναι δυνατόν να τις χάσουμε.

– Η σχισμή της γέννας και το φέρετρο είναι δύο μέρη σχεδιασμένα για ένα και μόνο άτομο. Ευτυχώς στην ενδιάμεση πορεία υπάρχουν συνταξιδιώτες.

– Κανένας άλλος δε μπορεί να βαδίσει το δικό μας μονοπάτι.

– Προβολή: Κάθε φορά που βλέπω κάτι που μ’ ενοχλεί σε κάποιον άλλον, καλό είναι να συνειδητοποιώ πως αυτό που βλέπω είναι – τουλάχιστον – και δικό μου.

– Πρέπει να ξέρουμε πότε κάποιος νιώθει ανεπιθύμητος, περιφρονημένος, αποκλεισμένος. Στήνοντας σύνορα, ίσως καταστρέψουμε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους.

– Για να πετάξουμε πρέπει ν’ αρχίσουμε να ριψοκινδυνεύουμε. Αν δε θέλουμε να το κάνουμε, καλύτερα να συμβιβαστούμε με το περπάτημα.

– Κάποιες φορές πρέπει να μείνουμε ολομόναχοι για ν’ ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.

– Ενοχή: Επί, δώδεκα ώρες κάθε μέρα νιώθουμε ενοχές γι’ αυτό που είμαστε και τις άλλες δώδεκα ώρες κάνουμε δύσκολες τις ζωές των διπλανών μας λέγοντας τους τι πρέπει να κάνουν.

– Πρέπει να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση. Ποτέ κανένας μας δεν αφήνει χρέος σε κάποιον γιατί κανένας δε χρωστάει τίποτα σε κανέναν.

– Δεν πρέπει να πιέζουμε κανέναν να δείξει αλληλεγγύη. Είναι σαν να σπρώχνουμε το ποτάμι να κυλήσει κι αυτός δεν είναι ο φυσικός τρόπος πραγμάτων.

– Η ξεκούραση, η αλλαγή ασχολίας, η ποικιλία βοηθούν στο να είμαστε αποδοτικοί.

– Ο κουφός πάντα νομίζει πως όσοι χορεύουν είναι τρελοί.

– Εμείς αποφασίζουμε αν θα ενηλικιωθούμε ή αν θα παραμείνουμε παιδιά.

– Άλλο το να αποδέχεσαι, άλλο το να συμβιβάζεσαι.

– Αν καταφέρουμε ν’ αποκτήσουμε αυτό που δεν έχουμε, δε θα γίνουμε ευτυχισμένοι, διότι μόλις αποκτήσουμε αυτό που πάντα θέλουμε, πλέον θα το έχουμε και θα πάψει να είναι αυτό που θέλαμε ν’ αποκτήσουμε. Κι έπειτα πως θα ονειρευόμαστε την ευτυχία αν έχουμε αυτό που θέλουμε να έχουμε;

– Ξυπνάμε για να δούμε την αλήθεια όχι μια, αλλά πολλές φορές στη ζωή μας.

– Υπάρχουν μοναχά στιγμές πληρότητας. Όλη η υπόλοιπη ζωή είναι η προσπάθεια μας να ζήσουμε αυτές τις στιγμές.

– Όλοι χρειαζόμαστε επιβεβαίωση απ’ τους άλλους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας, καθώς έτσι θα καταλήξουμε μισότρελοι, χωρίς ισορροπία κι αυτογνωσία.

– Άλλο ακριβό, άλλο δαπανηρό. Ό,τι κοστίζει δε σημαίνει πως είναι και σπουδαίο, ενώ ό,τι είναι πολύτιμο δε σημαίνει πως είναι ακριβό κιόλας.

– Τα πράγματα υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει και το αντίθετο τους.

– Το να μην λέμε την αλήθεια δε σημαίνει πως λέμε και ψέμματα. Για τον καθένα μπορεί η αλήθεια να είναι διαφορετική και να έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.

– Όταν κάποιος λέει ψέμματα, λέει ψέμματα πρώτα στον εαυτό του. Δεν υπάρχουν ψέμματα “φιλανθρωπίας”. Τα ψέμματα τα λέμε για να μη βρεθούμε εμείς σε δύσκολη ή δυσάρεστη θέση, ενώ ελάχιστα σκεφτόμαστε τους άλλους.

– Άλλο ευθύτητα, άλλο ειλικρίνεια. Μπορεί κάποιος να είναι ειλικρινής, χωρίς να είναι ευθύς. Επίσης, μπορεί κάποιος να είναι ευθύς, χωρίς να είναι ειλικρινής.

– Κανένας δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαπατηθεί απ’ αυτόν για τον οποίο το ψέμα εξυπηρετεί τις επιθυμίες του.

– Όποιος θέλει την απόλυτη αλήθεια πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει την ησυχία του για πάντα.

– Εμείς τρώμε καρπούς που κάποτε κάποιος άλλος φύτεψε κι αυτό που οφείλουμε είναι με τη σειρά μας να φυτέψουμε καρπούς τους οποίους κάποιοι άλλοι θα φάνε στο μέλλον.

– Πολλές ιστορίες κρύβουν μέσα τους διαμάντια. Η απόφαση της ανασκαφής προκειμένου να τα βρούμε είναι προσωπική απόφαση του καθενός.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s