Τρόποι να “αγγίξουμε” την αγάπη

IMG_20160828_125107

Ο Λεό Μπουσκάλια στο βιβλίο του “Αγάπη” λέει μεταξύ άλλων πως η αγάπη είναι κάτι που διδάσκεται, μαθαίνεται και χτίζεται σιγά-σιγά. Ο άνθρωπος δεν γεννιέται ξέροντας ν’ αγαπάει τους άλλους, αντίθετα όλοι γεννιόμαστε εγωκεντρικοί. Αν παρατηρήσετε καλά ένα ανθρώπινο ον ηλικίας 1-2 ετών θα διαπιστώσετε την ανάγκη του να έχει όλη την προσοχή και την αγάπη στραμμένη πάνω του. Σιγά-σιγά, μεγαλώνοντας θα μάθει πως να μοιράζεται, να δίνει, ν’ αγαπάει. Κι αυτή η πορεία προς την αγάπη δεν τελειώνει ποτέ. Ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας δεν παύουμε να είμαστε “βρέφη” που ζητάμε όλοι την αγάπη για μας ενώ ταυτόχρονα παλεύουμε να μάθουμε πως να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας, τη ζωή μας, τα συναισθήματα μας.

Υπάρχει άραγε κάτι που να μπορεί να μπλοκάρει όλη αυτή την πορεία προς την αγάπη; Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια μας προς την αγάπη είναι η έλλειψη εμπειρίας και γνώσης που έχουμε γι’ αυτήν. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι δεν αγαπάμε αρκετά όχι απαραίτητα επειδή δε θέλουμε, αλλά επειδή δεν ξέρουμε πως ν’ αγαπάμε. Δεν ξέρουμε πως να δημιουργούμε εμπειρίες αγάπης, δεν ξέρουμε πως να δίνουμε τον εαυτό μας στους άλλους. Συχνά μάλιστα πιστεύουμε πως το ν’ αγαπάμε είναι δύσκολη κι απαιτητική διαδικασία ξεχνώντας βέβαια πως η αγάπη μπορεί να μας χαρίσει απεριόριστη ευχαρίστηση κι ευτυχία. Αν υπήρχε κάποιος κοντά μας να μας υπενθυμίζει συχνά πως η αγάπη μας κρατάει ζωντανούς και μας έδινε ιδέες για το πώς ν’ αγαπάμε τότε ίσως όλοι μας να τα πηγαίναμε καλύτερα με την αγάπη.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας δώσει μερικές καλές ιδέες για το πώς ν’ αγαπάτε κάθε μέρα και λίγο περισσότερο, λίγο καλύτερα.

Προσφέρετε κάτι μικρό αλλά χρήσιμο στο διπλανό σας: Προσφέρετε τη θέση σας στο λεωφορείο, το σάντουιτς που τελικά δε θα φάτε, το εισιτήριο που δε χρειάζεστε πια, οδηγίες σε κάποιον που δείχνει να χάθηκε. Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να δείξετε σε κάποιον πως είστε απόλυτα παρόντες/παρούσες και πρόθυμοι/ες να τον ακούσετε. Πείτε μια καλή κουβέντα σε κάποιον που την έχει απόλυτη ανάγκη.

Υιοθετείστε ένα σκυλάκι: Δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες σκυλιά που αναζητούν ένα σπίτι να τα φιλοξενήσει, μια οικογένεια να τα υιοθετήσει. Αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση βάλτε μες το σπίτι σας έναν νέο φίλο κι ετοιμαστείτε να μάθετε τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη. Ελάχιστοι θα σας αγαπήσουν με την αφοσίωση και την τρυφερότητα που θα σας αγαπήσει ο σκύλος σας.

Κάντε διαλογισμό: Στείλτε τη θετική σας ενέργεια στο σύμπαν και νιώστε όλο το σύμπαν να σας αγκαλιάζει!

Διαβάστε βιβλία για την αγάπη: Τι καλύτερο απ’ το να διαβάζετε για το θέμα που σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε καλύτερα;

Κάντε έναν άνθρωπο να γελάσει: Το γέλιο σημαίνει ζωή και η προσφορά ζωής είναι ύψιστη πράξη αγάπης.

Μην κρίνετε αρνητικά κάτι που δεν καταλαβαίνετε: Η μελέτη του διαφορετικού μόνο πλουσιότερους μπορεί να σας κάνει.

Προσφέρετε εθελοντική εργασία: Δεν το κάνετε για τους άλλους αλλά για εσάς. Η προσφορά χωρίς να περιμένουμε κάτι πίσω, μας δίνει τελικά το μεγαλύτερο αντάλλαγμα: μας μαθαίνει ν’ αγαπάμε πέρα απ’ τον εαυτό μας αλλά για τον εαυτό μας.

Προσφέρετε τις υπηρεσίες σας χωρίς αμοιβή: Ανάλογα το επάγγελμα που κάνετε θα κρίνετε αν και πόσο έχετε το περιθώριο να προσφέρετε τις επαγγελματικές σας υπηρεσίες δωρεάν, σε άτομα που δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να σας πληρώσουν. Μερικές φορές όλοι μας πρέπει απλά να προσφέρουμε την γνώση και την εμπειρία που με κόπο αποκτήσαμε, όχι για χρήματα, αλλά για την απόλαυση της άσκησης του ίδιου του επαγγέλματος καθαρά για ιδεαλιστικούς σκοπούς.

Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα μιας μειονότητας ακόμη κι αν δε σχετίζεστε άμεσα μ’ αυτήν: Δεν μπορούμε να λέμε πως αγαπάμε αν δεν διεκδικούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους τους συνανθρώπους μας.

Ταξιδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε: Κανένας άνθρωπος που ταξιδεύει πολύ δε μπορεί να είναι ρατσιστής.

Δώστε την αγκαλιά σας σε κάποιον που τη χρειάζεται: Οι έρευνες λένε πως χρειαζόμαστε το λιγότερο τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώνουμε ενώ χρειαζόμαστε πολλές παραπάνω για να μειώνουμε τα επίπεδα του στρες μας, να είμαστε λειτουργικοί και γεμάτοι στην καθημερινότητα μας. Τι περιμένετε λοιπόν για ν’ αρχίσετε να προσφέρετε με χαρά την αγκαλιά σας;

Πείτε “σ’ αγαπώ” στα αγαπημένα σας πρόσωπα: Προσπαθήστε να το λέτε όσο πιο συχνά μπορείτε. Δεν είναι δεδομένο, δεν είναι βαρετό, κανένας δεν χορταίνει ν’ ακούει ότι τον αγαπούν. Μην αφήνετε τη ζωή να περνάει χωρίς να μιλάτε στους σημαντικούς για εσάς ανθρώπους για όσα αισθάνεστε.

Μιλήστε για την αγάπη: Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι θέλουν ν’ ακούσουν κι άλλοι πόσοι θέλουν να μιλήσουν για την αγάπη.

Η λίστα για τις καθημερινές πράξεις αγάπης δεν τελειώνει ποτέ. Μακάρι να ‘χουμε όλοι τις καρδιές μας ανοιχτές ώστε να εντοπίζουμε και ν’ αναπαράγουμε την αγάπη σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s