Η Φανή Τραϊκου μιλά για την Harmonia Coaching και δίνει συμβουλές για όποιον σκοπεύει να μετακομίσει στην Ολλανδία

Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο άρθρο εδώ

Η Φανή μένει εδώ και αρκετά χρόνια στην Ολλανδία. Θα τη συναντήσετε να μοιράζει online, συμβουλές και εμπειρίες, μέσα από ενδιαφέροντα blogs ή στην ιδιωτική της πρακτική ως ψυχολόγος, βοηθώντας όποιον έχει ανάγκη.

Είναι πάντα θετική, χαρούμενη και φωτεινή αλλά συνάμα ρεαλίστρια και σοβαρή και είναι ο άνθρωπος σας άμα νοιώσετε ότι θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον.

Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης ενός προβλήματος είναι ο ψύχραιμος και συμβουλεύει όποιον σκέφτεται να έρθει εδώ, να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή, να οργανώσει πολύ καλά τον ερχομό του εδώ, να ψάξει πολύ και τα πάντα και να έχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

Άμα νοιώθετε την ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί της.

Ποια είναι η ιστορία της Φανής Τραϊκου; Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ψυχολογία;

Η ιστορία της Φανής Τράικου ευτυχώς ή δυστυχώς δεν αναλύεται σε λίγες γραμμές. Ας πούμε πως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν ένα πολύ ανήσυχο, περίεργο παιδί που ήθελε να μαθαίνει το “γιατί” πολλών πραγμάτων. Παράλληλα είχα μια ανάγκη να γνωρίσω τον εαυτό μου, να δω ποια πραγματικά είμαι και να μπορέσω να με διαχειριστώ όσο καλύτερα μπορώ. Κάπως έτσι μάλλον καταλήγει κάποιος να θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία. Πρώτα από προσωπική ανάγκη και μετά γιατί – εντελώς αθώα και ασυνείδητα – πιστεύει πως θα σώσει τον κόσμο.

Πιστεύεις στη δύναμη του διαλογισμού και της χειραφέτησης των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης ενός προβλήματος για σένα;

Τις τελευταίες δεκαετίες ο διαλογισμός έχει μπει πλέον για τα καλά στο χώρο της Ψυχολογίας. Βέβαια δεν είναι ένα νέο trend, αλλά μια πράξη και μια στάση ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων της οποίας η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα οφέλη του διαλογισμού για όποιον μπει στη διαδικασία να τα γνωρίσει είναι πάρα πολλά. Αρκεί ν’ αναφέρω αυτό που κάποτε άκουσα κι εγώ σ’ ένα σεμινάριο για το Mindfulness: Αν μάθουμε στις δυο επόμενες γενιές παιδιών να κάνουν καθημερινό διαλογισμό, θα σώσουμε τον κόσμο. Ακούγεται απίστευτο, αλλά πιστεύω πως ισχύει.

Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης ενός προβλήματος για ‘μένα είναι ο ψύχραιμος. Αλλά επειδή δε μπορούμε πάντα να είμαστε ψύχραιμοι, πρέπει τουλάχιστον να επιδιώκουμε να είμαστε ισορροπημένοι. Πρέπει πάντα ν’ αποφεύγουμε τ’ άκρα και ν’ αναζητούμε την αλήθεια που βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσω του διαλογισμού.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κουλτούρα του προσωπικού ψυχολόγου σε αντίθεση με την Ολλανδία, όπου το να επισκέπτεσαι κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας θεωρείται σημαντικό. Ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές των 2 χωρών που έχεις εντοπίσει εσύ;

Είναι λίγο περίεργα τα πράγματα για τους ψυχολόγους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα η επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι ακόμα “ταμπού” για πολλούς, καθώς οι ψυχολόγοι θεωρούνται ακόμη κάτι σαν “τρελο-γιατροί” και όχι σύμβουλοι ή οδηγητές. Απ’ την άλλη στην Ολλανδία η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να είναι πολύ πιο διαδεδομένη, αλλά δεν ένιωσα ιδιαίτερη έκπληξη όταν άκουσα κι από Ολλανδούς να λένε πως η ψυχοθεραπεία είναι χαμένος χρόνος και χρήμα. Οπωσδήποτε ο κάθε άνθρωπος – ανεξαρτήτως εθνικότητας – το αντιλαμβάνεται διαφορετικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι διαφορές για τους ψυχολόγους σε Ελλάδα κι Ολλανδία είναι αρκετές. Όλα ξεκινούν απ’ το πώς οι επαγγελματίες εξασκούν τα καθήκοντα τους στην κάθε χώρα, πώς χειρίζονται τον κάθε ασθενή με βάση την κουλτούρα του. Αλλιώς διαχειρίζεται ένας ψυχολόγος έναν Ολλανδό κι αλλιώς έναν Έλληνα και η κουλτούρα παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Για παράδειγμα, ο Ολλανδός δε θα μιλήσει τόσο εύκολα για όσα αισθάνεται σε σχέση με τον Έλληνα. Αυτό ένας σωστός επαγγελματίας πρέπει να μπορεί να το διαχειριστεί.

Βέβαια μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στα ίδια τα συστήματα υγείας και στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος σε κάθε χώρα. Στην Ολλανδία ο επαγγελματικός τίτλος “ψυχολόγος” δεν είναι προστατευμένος και μπορεί ο οποιοσδήποτε να δηλώσει ψυχολόγος και ν’ ανοίξει μια ιδιωτική επιχείρηση στην οποία θα δέχεται πελάτες. Στην Ελλάδα αν δεν έχεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, δε μπορείς να λέγεσαι ψυχολόγος.

Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που μόλις έχει μετακομίσει στην Ολλανδία από την Ελλάδα και πότε πρέπει να σκεφτεί να ζητήσει βοήθεια από ένα ψυχολόγο;

Είναι πολύ σύνηθες άτομα που πρώτη φορά φεύγουν απ’ τη χώρα τους και καλούνται να ζήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε νέο τόπο να νιώθουν συναισθήματα άγχους, πανικού και φόβου. Συνήθως τα πρώτα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα μέχρι να επιτευχθεί η προσαρμογή ενώ με το πέρασμα του χρόνου όλα θα μοιάζουν – και θα είναι – καλύτερα. Hβοήθεια από έναν ειδικό νομίζω πως επιβάλλεται εάν δεν πάνε καλύτερα τα πράγματα, δηλαδή στις περιπτώσεις που το άτομο που μετακόμισε στην Ολλανδία εξακολουθεί να βιώνει δυσφορία, αδυνατεί να προσαρμοστεί, κάνει διαρκώς αρνητικές σκέψεις ή σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Με ποια κριτήρια διαλέγει κάποιος έναν ψυχολόγο για να τον βοηθήσει με το πρόβλημά του;

Πολύ καλή ερώτηση! Τα κριτήρια μπορούν να είναι πάρα πολλά. Εξαρτάται απ’ το τι ψάχνει ο καθένας, τι προτίθεται να δοκιμάσει, πόσο βαθιά θέλει να προχωρήσει με τον εαυτό του. Πολλοί επιλέγουν ψυχολόγο απλά επειδή άκουσαν πολύ καλά λόγια από άλλα άτομα, κάτι που φυσικά είναι αποδεκτό και λογικό. Αν τώρα μιλάμε για τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία κρίνουμε την επάρκεια ενός ψυχολόγου μπορούμε επί τροχάδην να επικεντρωθούμε: Στις σπουδές, στις μετεκπαιδεύσεις και στα σεμινάρια που ένα ειδικός έχει παρακολουθήσει. Στην επαγγελματική του εμπειρία και στους τομείς απ’ όπου αυτή προέρχεται. Βέβαια πάνω απ’ όλα η καλή συνεργασία μ’ έναν ψυχολόγο προϋποθέτει και πολλή χημεία ανάμεσα σ’ αυτόν και τον πελάτη του.

Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει μία θεραπεία;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δε μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη ο ψυχολόγος θα μπορέσει μετά τις πρώτες -εισαγωγικές – συνεδρίες να δώσει ένα κατά προσέγγιση χρονοδιάγραμμα συνεδριών. Εμένα προσωπικά μου έχει τύχει πελάτης που ολοκλήρωσε σε 10 συναντήσεις τον σκοπό της θεραπείας του, ενώ σ’ άλλες περιπτώσεις πελάτες μου έρχονταν για συνεδρίες για πολλούς μήνες.

Τι συμβουλεύεις σε κάποιον που έρχεται να μετακομίσει στην Ολλανδία;

Να οργανώσει πολύ καλά τον ερχομό του εδώ. Να κάνει την έρευνα του, να ψάξει πολύ και τα πάντα, να έχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης. Να διακατέχεται από αποφασιστικότητα, δύναμη κι αισιοδοξία. Πάνω απ’ όλα να μετακομίσει επειδή το έχει πάρει απόφαση κι όχι επειδή επηρεάστηκε απ’ τα λόγια φίλων και γνωστών.

Σου αρέσει πολύ να γράφεις. Μπορούμε να βρούμε άρθρα σου στα blogs “Iamgreek.nl”, “Ms Psyche Blog” και “Της Φανής της φάνηκε ωραίο!”. Τι σε ωθεί να μετατρέψεις όλες αυτές τις σκέψεις σου σε κείμενα και να τις μοιραστείς με τον κόσμο;

Το πρώτο blog ξεκίνησε ως μορφή δικής μου ψυχοθεραπείας όταν μετακόμισα στην Ολλανδία. Ήταν πολλά τα καινούρια δεδομένα τα οποία έπρεπε να επεξεργαστώ αλλά και να μοιραστώ κι έτσι άρχισα να γράφω. Τα υπόλοιπα άρθρα και blogs απλά ακολούθησαν για τους ίδιους αλλά και για διαφορετικούς λόγους. Γράφοντας συνήθως ανοίγει η όρεξη γι’ ακόμη περισσότερο γράψιμο και μοίρασμα εμπειριών σχετικά με διαφορετικά θέματα. Το γράψιμο είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, παραγωγικούς και υγιείς “εθισμούς”.

Πως μπορεί να έρθει κάποιος σε επικοινωνία μαζί σου;

Με διαφόρους τρόπους.

Καταρχάς μέσω του επαγγελματικού μου site www.harmoniacoaching.net ή μέσω του email coaching.harmonia@gmail.com

Διαφορετικά μπορεί να μου αφήσει κάποιος μήνυμα εδώ στο Iamgreek.nl ή στα δυο blogs μου Ms Psyche Blog και Της Φανής της φάνηκε ωραίο!.

Leave a comment